Đukanović polaže venac za Đinđića

Crnogorski premijer Milo Đukanović, koji je u poseti Beogradu, položiće u 13.15 venac ispred Vlade Srbije, na mestu gde je 12. marta 2003. ubijen Zoran Đinđić.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 10.12.2013.

00:41

Default images

Đukanović će danas s predstavnicima državnog vrha Srbije razgovarati o unapređenju odnosa dve zemlje i saradnje, a polaganje venca na mesto ubistva nekadašnjeg premijera ubačeno je naknadno u protokol posete. Inače, Đukanović je poslednji put u zvaničnoj poseti Beogradu bio na sahrani Zorana Đinđića.

Đukanovića je ispred Palate Srbija dočekao premijer Dačić, a nakon toga počeo je razgovor dva lidera, čime je počeo zvanični deo njegove posete Beogradu. Posle tog susreta, sa Đukanovićem je razgovarao i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić. Zatim će biti održan plenarni sastanak delegacija Srbije i Crne Gore.

Dvojica premijera će potpisati Sporazum o saradnji između Vlade Crne Gore i Vlade Srbije u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji, a potom će se Dačić i Đukanović obratiti medijima.
Tanjug
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je, prema najavama, takođe danas trebalo da razgovara sa Đukanovićem, otputovao je u međuvremenu u Johanesburg, na komemorativni skup povodom smrti Nelsona Mandele.

Predviđeno je, takođe, i da se Đukanović sastane s predsednikom Narodne skupštine Nebojšom Stefanovićem.

Crnogorski premijer dolazi u zvaničnu posetu Beogradu posle više godina. Poslednji put u Beogradu je bio u maju 2006. godine, uoči referenduma o nezavisnosti Crne Gore. Pre toga je 2003. godine prisustvovao sahrani ubijenog premijera Zorana Đinđića.
Tanjug
Crnogorski premijer stigao je, podsetimo, u Beograd u ponedeljak nešto pre 17 časova, nakon čega je imao neformalnu večeru s predsednikom Vlade Srbije. S premijerom Đukanovićem u posetu Srbiji dolaze i ministri ekonomije i održivog razvoja i turizma - Vladimir Kavarić i Branimir Gvozdenović.

Uoči posete Beogradu u Crnoj Gori je saopšteno da će susreti "dodatno doprineti unapređenju sveukupne bilateralne i saradnje na regionalnom i međunarodnom planu", jačanju ekonomskih veza, posebno u oblasti saobraćajne infastrukture, turizma i energetike.

Susreti zvaničnika Srbije i Crne Gore učestali su u poslednjih godinu dana. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je početkom godine posetio Crnu Goru, Dačić je u zvaničnoj poseti Podgorici boravio u septembru, a predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Kriivokapić je nedavno bio u Beogradu.

Bingulac: Ekonomija i evrointegracije, dominantno mesto u saradnji

Tanjug
Ambasador Srbije u Podgorici Zoran Bingulac izjavio je da su stvorene stabilne osnove za razvoj sveukupne saradnje Srbije i Crne Gore, u kojoj će dominantno mesto imati saradnja u oblastima ekonomije i evrointegracija.

Bingulac je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da zvanična poseta crnogorskog premijera Mila Đukanovića Beogradu ima veliki značaj i da nema nikakvih prepreka za poboljšanje odnosa između dveju država.

Bingulac je rekao da je Crna Gora značajan spoljnotrgovinski i ekonomski partner, da Srbija ostvaruje suficit u toj razmeni, gde pored električne energije i nekih drugih oblasti, dominira izvoz poljoprivrednih proizvoda.
Tanjug
Ambasador Srbije u Podgorici je rekao da očekuje da će se robna razmena već u sledećoj godini povećati za 30 odsto i najavio u narednom periodu uspostavljanje platnog prometa koji bi pomogao ekonomsku saradnju.

Prema njegovim rečima, u planu su međudržavne investicije u oblastima putne privrede, železničkog saobraćaja, Luke Bar i energetike.

Bingulac je istakao da je Crna Gora na putu evrointegracija za korak ispred Srbije, koja će, kako očekuje, u januaru dobiti datum za početak pregovora sa EU i dodao da su za Srbiju ta iskustva izuzetno dragocena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: