Bajden razgovarao s Janukovičem

Potpredsednik SAD Džozef Bajden razgovarao telefonom s ukrajinskim liderom Viktorom Janukovičem i ukazao mu na potrebu uspostavljanja dijaloga sa opozicijom.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 09.12.2013.

21:45

Default images

Bajden je izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog mogućeg izbijanja nasilja u toj zemlji.

Bela kuća je saopštila da je Bajden u razgovoru podvukao potrebu da se odmah smiri situacija i da započne dijalog sa opozicionim liderima, kako bi se postigao konsenzus kojim putem dalje da ide Ukrajina.

"Nasilje nema mesta u demokratskom društvu i suprotno je našem strateškom partnerstvu", rekao je Bajden Janukoviču, prema saopštenju iz Vašingtona.

Potpredsednik SAD je ponovio da Amerika pruža snažu podršku evropskim aspiracijama Ukrajine, pozdravivši posvećenost Janukoviča da nastavi tim putem.

"Bajden je naglasio blisko savezništvo SAD i EU, najavivši skoru posetu pomoćnice državnog sekretara Viktorije Nuland i visoke predstavnice Unije Ketrin Ešton Kijevu", zaključuje se u saopštenju.

U Kijevu već desetak dana traju protesti opozicije zbog odluke vlasti da ne potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, koja je to pravdala željom da se ne pokvare trgovinski odnosi s Rusijom.

Policija je večeras rasterala ljude koji su blokirali zgradu vlade u Kijevu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: