Ban Ki Mun: Svet je izgubio heroja

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun odao je počast Nelsonu Mandeli kao "ključnoj figuri borbe za jednakost i ljudska prava" i naveo da je svet izgubio heroja.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 09.12.2013.

19:09

Default images

"Svet oplakuje gubitak Nelsona Mandele - jedan od centralnih figura našeg vremena i naravno, svakog vremena. Pridružimo se svi zajedno u žalosti za velikim gubitkom i u slavu velikog života. On je bio ključna figura (borbe) za pravdu, jednakost i ljudska prava", rekao je Ban novinarima po obilasku Centra za sećanje na Nelsona Mandelu u Johanesburgu.

Ban se prisetio susreta s prvim crnim predsednikom Južnoafričke Republike u njegovom domu 2009. i zahvalio se na njegovom doprinosu miru i slobodi u svetu.

Generalni sekretar svetske organizacije bio je "pogođen ljudskom pristojnošću nobelovca" i onim što je tada Mandela u Johanesburgu rekao, prenela je agencija AFP.

"Ono što je tada rekao duboko me je pogodilo. On je rekao - Pa nisam samo ja, nego na stotine i stotine poznatih i nepoznatih ljudi koji su radili za istu stvar. Bio sam toliko duboko potresen i dirnut. Ono što je on (tada) rekao i dalje je moja vodilja", rekao je Ban i dodao da su Južna Afrika i ceo svet izgubili heroja.

"Lala Ngokolo (počivaj u miru)", poručio je Ban na Madelinom maternjem jeziku - isiksosa.

AP dodaje da će se Ban naći među mnogim svetskim liderima koji će se obratiti na komemoraciji.

Južnoafrička vlada je objavila listu govornika na sutrašnjem skupu na stadionu Soveto tounšip blizu Johanesburga i očekuje se da će komemoracija trajati četiri sata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: