Raul bez Fidela na sahrani Mandele?

Kubanski predsednik Raul Kastro prisustvovaće sahrani južnoafričkog borca protiv aparthejda Nelsona Mandele, objavili su kubanski državni mediji.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 09.12.2013.

10:21

Default images

Malo je, međutim, verovatno da će i predsednikov stariji brat Fidel, kubanski revolucionarni lider, krenuti na taj dugi put da bi odao počast svom dugogodišnjem prijatelju.

U pratnji Raula Kastra biće ministar spoljnih poslova Bruno Rodrigez, navedeno je u zvaničnom saopštenju koje je objavljeno na državnoj televiziji.

Kubanske vlasti su proglasile trodnevnu žalost posle smrti Mandele, "bliskog prijatelja" Kube, kojoj je učinio jednu od prvih stranih poseta nakon puštanja iz zatvora u kojem je proveo 27 godina zbog aktivnosti protiv aparthejda, podsetila je agencija AFP.

Oko 400.000 kubanskih trupa borilo se u Angoli tokom 80-ih godina prošlog veka i pobedilo južnoafričke trupe u borbama koje su podstakle pad aparthejda u Južnoafričkoj Republici.

Sahrani Mandele prisustvovaće Kastrov protivnik - američki predsednik Barak Obama, kao i tri bivša lidera SAD - Džordž Buš, Bil Klinton i Džimi Karter.

S druge strane, Dalaj lama, kome je od 2009. dva puta odbijen zahtev za vizu za Južnu Afirku, ne planira da dođe na sahranu bivšeg predsednika te zemlje Nelsona Mandele.

Mandela će biti sahranjen 15. decembra u svom rodnom mestu Kunu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: