Specijalci opkolili centar Kijeva

Pripadnici ukrajinskih snaga bezbednosti za sada samo sede u autobusima na oko 150 metara od barikada u centru Kijeva.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 09.12.2013.

10:05

Default images

Trenutno su blokirane i tri stanice metroa u centru grada zbog provere dojave o postavljenim bombama.

Proevropski demonstranti u Ukrajini nastavili protest protiv Viktora Janukoviča posle simboličnog rušenja statue Vladimira Lenjina na masovnim demonstracijama

Demonstranti iza barikada na Trgu nezavisnosti, koje su dan ranije postavili oko ključnih zgrada državne administracije, zbili su redove, javlja Itar-tas, pri čemu su u prvim redovima muškarci, neki od njih sa palicama u rukama.

Koordinatori demonstracija su ranije rekli da su dobili informaciju da se sprema napad na sedište gradske vlade Kijeva, koje su ranije zauzeli demonstranti, i mole sve koji ne učestvuju u demonstracijama da napuste zgradu.
Beta, AP
Agencija RIA Novosti je javila da je lider opozicione partije UDAR Vitalik Kličko zatražio od ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Vitalija Zaharčenka da objasni s kakvim ciljem su pripadnici policije okružili demonstrante na Trgu nezavisnosti.

"Na Majdanu (Trgu nezavisnosti) stoje mirni ljudi koji su došli da brane svoja prava. Njih nije potrebno štititi. Ako se vlasti pripremaju da izazovu provokacije, ne savetujem im da to rade", predočio je Kličko.

Demonstranti i dalje blokiraju centar Kijeva i više stotina njih je od jutros po ledenoj hladnoći nastavilo demonstracije na Trgu nezavisnosti.

Saobraćaj u centru grada je praktično paralizovan, a demonstranti su zauzeli zgrade gradonačelnika Kijeva i doma sindikata, zahtevajući prevremene predsedničke i parlamentarne izbore i ostavku vlade.
Beta, AP
Generalni sekretar UN Ban Ki-mun juče je razgovarao telefonom sa Janukovičem i pozvao sve strane na miran dijalog o rešavanju političke krize, saopštila je Banova pres služba.

U Kijevu i u drugim regionima Ukrajine od 21. novembra održavaju se masovni protesti pristalica evrointegracija, nezadovoljnih odlukom vlade da obustavi pripreme za potpisivanje sporazuma o pridruživanju i zoni slobodne trgovine sa EU i tražeći ostavku vlade i oslobađanje uhapšenih demonstranata.

U glavnom gradu Ukrajine i juče je održano "Narodno veće", na kome je, prema tvrdnjama opozicije, učestvovalo milion ljudi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine, međutim, saopštilo je da u protestu učestvuje približno 100.000 ljudi.

Kličko spreman na razgovore s Janukovičem

Vitalij Klièko (Foto: Beta/AP)
Lider opozicione Ukrajinske demokratske alijanse za reforme (UDAR) i bokserski šampion Vitalij Kličko izjavio je danas da su on i drugi opozicioni lideri spremni za razgovore o kompromisu sa predsednikom Ukrajine Viktorom Janukovičem.

Kličko je, pritom, u izjavi Rojtersu izrazio bojazan da je neizbežna policijska akcija rasturanja mirnog protesta.

Lider UDAR-a je kazao britanskoj agenciji da će u svim razgovorima sa Janukovičem insistirati da vlada podnese ostavku.

"Uveren sam da aktuelna vlada mora da podnese ostavku (...) Izneli smo naše zahteve više nego jednom i u vezi s tim spremni smo da razgovaramo sa Janukovičem jer drugi niko ne može da odlučuje", rekao je Kličko.

Kličko je kazao da opozicioni lideri još očekuju da policija upotrebi silu da prekine ulične proteste.

Kako je javila agencija Ukrinform, Janukovič je danas podržao predlog prvog predsednika nezavisne Ukrajine Leonida Kravčuka da se održi svenacionalni okrugli sto radi pronalaženja kompromisa u trenutnoj političkoj situaciji.

"Kravčuk se obratio predsedniku Janukoviču s predlogom da se započne opštenacionalni okrugli sto radi nalaženja kompromisa u nastaloj situaciji i pozovu na učešće predstavnici i vlasti i opozicije. Janukovič je podržao tu inicijativu", navedeno je u saopštenju Janukovičeve pres službe.

Ukrajinske snage reda upale su u Kijevu u sedište opozicione stranke Julije Timošenko koja se nalazi u zatvoru, objavila je ta politička organizacija, dok je policija izjavila da nije umešana u nikakvu akciju te vrste.

Danas je izgledalo da se Ukrajina kreće putem izlaska iz krize.

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je zapravo prihvatio ideju o razgovorima s opozicijom da bi bilo pronadjeno političko rešenje krize sa kojom se zemlja suočava nakon njegovog odbijanja približavanja Evropskoj uniji.

Janukovič će sutra početi sastanak sa tri bivša predsednika zemlje koji su pozvali na kompromis.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: