Dačić: Potvrda dobrih odnosa sa CG

Premijer Ivica Dačić izjavio je da dolazak crnogorskog kolege Mila Đukanovića u Beograd predstavlja potvrdu dobrih odnosa dve države.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.12.2013.

15:38

Default images

Dačić je rekao da očekuje da će tokom posete Đukanovića, koji će večeras stići u Beograd, biti definisani zajednički interesi u oblasti evropskih integracija i ekonomskoj saradnji.

On je rekao da nakon toga očekuje da se u sledećoj godini počne sa održavanjem zajedničkih sednica dve vlade.

Dačić je istakao i da je ovo uzvratna poseta Đukanovića, podsetivši da je pre nekoliko meseci on boravio u Crnoj Gori. Dačić je rekao i da posle njegove posete Crnoj Gori aktuelni boravak crnogorskog premijera u Beogradu treba da pokaže da su naši odnosi u uzlaznoj liniji.

Prema Dačićevim rečima, zajednički interesi dve države su u oblasti evropskih integracija i ekonomskoj saradnji, jer je Crna Gora naš veliki spoljnotrgovinski partner.

Dačić je istakao i da je jasno definisao dva principa za te razgovore - prvi je relaksacija naših odnosa zato što ni Srbija ni Crna Gora ne treba da imaju ništa protiv dobrosusedskih odnosa.

On je objasnio da Srbija nije protiv nezavisnosti Crne Gore, jer je to odluka njenih građana i da apsolutno želi da ti odnosi budu rasterećeni.

"Voleli bi da i Crna Gora ima isti takav odnos kada je reč o teritorijalnom integritetu Srbije i našoj budućnosti", rekao je Dačić.

On je naveo i da je interes Srbije da se interesuje i zalaže za prava Srba u Crnoj Gori isto kao što se i ta država zalaže za prava svojih građana koji žive u Srbiji. Dačić smatra i da Srbi koji žive u Crnoj Gori, a ima ih mnogo, treba da budu politički faktor u toj državi, a što sada nisu.

Milo Đukanović večeras dolazi u Beograd gde će tokom sutrašnjeg dana imati niz razgovora sa najvišim srpskim zvaničnicima.

Đukanovića u srpskoj prestonici čeka najpre susret sa kolegom Dačićem, a onda i sa vicepremijerom Vučićem. Delegacije dve države potom će potpisati sporazum o saradnji u evrointegracijama, dok će izostati susret sa predsednikom Nikolićem, koji je u Južnoj Africi, na komemoraciji Nelsonu Mandeli.

Od dva oka u glavi do dva roga u vreći

Od dva oka u glavi do dva roga u vreći - odnosi srpskog i crnogorskog rukovodstva bili su veoma hladni za vreme mandata Borisa Tadića i Vojislava Koštunice, pa su osmesi i sastanci bili retki, a optužbe javne, čak i kada je Đukanović govorio o svojoj opoziciji.

"Oni su koalicija koja je sklepana u kabinetu jednog savjetnika predsjednika države Srbije čiji je cilj da pokušaju da sruše DPS iako to danas ne kažu - njihov cilj je da dovedu do preispitivanja crnogorske nezavisnosti", govorio je Đukanović 2010. godine.

I pre promene vlasti u Beogradu, Đukanović je primao naprednjake u Podgorici. Po njihovom dolasku na vlast, počele su da stižu pohvale za sve što Beograd radi, pa i za dogovor sa Prištinom.

Na dan Đukanovićeve posete Beogradu posle 7 godina, s obzirom da je poslednji put bio u maju 2006. godine nekoliko dana uoči referenduma o nezavisnosti, vrata Crnogorske stranke u Beogradu su zatvorena.

Crnogorska zajednica u Srbiji zna šta želi, a evo šta povodom Đukanovićeve posete kažu stanovnici Lovćenca:

"Milo je čudo od čovjeka, to mogu da kažem na svakom mjestu! To stoji! I ja sam Crnogorac, ali on je pravi Crnogorac! Ali znaš šta mu ne valja? Što ne da dvojno državljanstvo za ove Crngoroce"!

Stanvnici Lovćenca smatraju da i bi Đukanović mogao da pomogne tom selu, da otvori neka preduzeća i zaposli ljude.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: