Ko sve dolazi na sahranu Mandele

Pedeset tri šefa država ili vlada potvrdila su do sada dolazak u Južnu Afriku na sahranu Nelsona Mandele, saopštilo je Ministrastvo spoljnih poslova te zemlje.

Izvor: B92

Nedelja, 08.12.2013.

17:33

Default images

Predsednici SAD Barak Obama, Brazila Dilma Rusef i Francuske Fransoa Oland, kao i britanski premijer Dejvid Kameron, potvrdili su da će odati počast heroju borbe protiv aparthejda prisustvom njegovoj sahrani. Dolazak je najavio i generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

Dolazak prvih državnika očekuje se u nedelju, precizirale su vlasti u Johanesburgu.

Osim aktielnih državnika, Mandelinoj sahrani prisustvovaće i bivši šefovi država: Džimi Karter, Džordž Buš i Bil Klinton (SAD), Nikola Sarkozi (Francuska), Luis Injasio Lula da Silva (Brazil) i drugi.

Potvrđen je i dolazak Princa Čarlsa, bivšeg prvog čoveka UN Kofija Anana, rok muzičara Pitera Gebrijela...

Ceremonija odavanja počasti držaće se u utorak na stadionu Soker Siti u Johanesburgu, a govorom će se od Mandele pozdraviti neki od državnika i javnih ličnosti koji su najavili svoj dolazak na njegovu sahranu, precizirale su vlasti.

U toj zemlji danas je počela nedelja žalosti, koja će trajati do 15. decembra kada će Nelson Mandela biti sahranjen u svom rodnom selu Kunuu.

Dalaj lama, kojem je dva puta uskraćena viza za Južnu Afriku, objavio je da neće prisustvovati ovom događaju.

A češki premijer u ostavci radije ne bi da ide, zbog straha od dalekog puta, Naime, mikrofon govornice donjeg doma parlamenta Češke uhvatio je premijera u ostavci Jiržija Rusnoka kako kuka kako da izbegne sahranu bivšeg južnoafričkog predsednika Nelsona Mandele.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: