UN zabrinute za Ukrajinu

Zamenik generalnog sekretara UN za politička pitanja Džefri Feltman izrazio zabrinutost zbog situacije u Ukrajini i preneo poziv Ban Kimuna za uzdržavanje sile.

Izvor: B92

Nedelja, 08.12.2013.

13:50

Default images

Feltman, koji je u subotu završio trodnevnu posetu Kijevu i predstavljao Bana na ministarskom zasedanju OEBS-a, preporučio je svim stranama da "neodložno pristupe traženju mirnih puteva za deeskalaciju postojećeg konflikta" i ukrajinske političke lidere pozvao na unutrašnji dijalog radi nalaženja načina za rešenje političkih i ekonomskih problema.

Banov zamenik se u Kijevu sreo sa predstavnicima ukrajinske vlade i skupštine, predstavnicima političkih partija i društvenih organizacija, navodi agencija Ukrinform.

Za dijalog sa opozicijom radi izlaska iz krize u Kievu se, kako je preneo Itar-Tas s, založila i poslanička grupa Partije regiona ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča, izražavajući spremnost da formira pregovaračku grupu.

Međutim, kako se navodi, opozicija treba da deblokira administrativne zgrade, izoluje provokatore i umiri demonstrante.

"Našu poziciju jasno smo izložili na zasedanju Saveta ministara inostranih poslova OEBS i ona je naišla na razumevanje njegovih učesnika", navela je vladajuća stranka u saopštenju.

Interfaks je preneo da su lideri ukrajinske opozicije - lider poslaničke grupe Otadžbina (Batkivščina) Arsenij Jacenjuk, lilder Slobode Olega Tjagnibok i lider Ukrajinske demokratske alijanse za reforme (UDAR) Vitalij Kličko, izneli u subotu tri glavna zahteva uz čije ispunjenje su spremni da sednu za pregovarački sto sa vlastima.

"Zahtevamo oslobođenje svih političkih zatvorenika zadržanih na Trgu nezavisnosti (16 osoba), kažnjavanje krivaca za nasilno rasturanje protesta na Majdanu i zahtevamo ostavku vlade", rekao je Kličko u Kijevu.

Jacenjuk je rekao da će posle ispunjenja tih zahteva opozicija biti spremna za pregovore kako bi se formirala nova prelazna vlada, koja bi potpisala sporazum o pridruživanju i slobodnoj trgovini sa Evropskom unijom.

U Kijevu i drugim regionima Ukrajine od 21. novembra traju akcije pristalica evrointegracija, nezadovoljnih odlukom vlade da obustave pripreme za potpisivanje sporazuma s EU.

Itar-Tas s ja javio da protesti opozicije ne nailaze na masovnu podršku na poluostrvu Krim, u čijem se glavnom gradu Simferopolju u subotu, prema podacima policije, na protestu okupilo oko stotinu ljudi, dok organizatori tvrde da ih je bilo približno 300.

U Lavovu na zapadu zemlje, kod spomenika ukrajinskom pesniku Tarasu Ssevčenku, okupilo se blizu hiljadu pristalica evrointegracija po snegu i snažnom vetru, a postepeno slabi protest u crnomorskom ukrajinskom letovalištu Odesi, gde se okupilo nekoliko desetina mlađih ljudi.

Opozicija namerava danas da u podne na kijevskom Trgu nezavisnosti (Majdanu nezaležnosti) održi još jedno masovno "Narodno veće", na kom prema očekivanju Klička "treba da bude više od milion" pristalica evrointegracija.

MUP Ukrajine je sinoć saopštio da je na Majdanu u subotu bilo približno 10.000 ljudi a kod zgrade Vrhovne rade (skupštine) oko 3.000, preneo je Itar-Tass.

"Naš protest je miran ali ćemo vršiti pritisak na ovu vladu da ispuni naše zahteve", rekao je Kličko a prenosi Rojters, navodeći da se na sličnom skupu u prošlu nedelju okupilo oko 350.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: