Čović: Možda budem gradonačelnik

Dragan Đilas kaže da bi bilo bolje da umesto Siniše Malog Pivremeni organ vodi Nebojša Čović, dok je Čović rekao da će možda biti gradonačelnik Beograda.

Izvor: B92

Nedelja, 08.12.2013.

21:47

Default images

Gostujući u "Utisku nedelje" bivši gradonačelnik je rekao da informacije koje se čuju u javnosti i dolaze od privremenog organa i Siniše Malog daju lažnu sliku, da je sistem u Beogradu dobro funkcionisao kao i da je u cilju Beograđana da nastave da ga vode oni koji su ga do juče vodili.

"Ovo je nepoštovanje volje Beograđana", rekao je Đilas.

On je dodao da Aleksandar Jovičić iz SNS ne bi trebalo da bude prisutan na sastancima tog organa jer "njemu tu nije mesto".

Đilas je rekao da Tatjana Pašić kao član nije potpisala da je Beograd radio očajno.

"Ja sam još tada rekao da sve relevatne stranke treba da sede tamo da bi taj organ mogao da funkcioniše, Tanja Pašić će sedeti tamo ako oni budu radili svoj posao, a ako krenu da vode istrage njoj nije tamo mesto", rekao je Đilas.

Član Privrednog veća Beograda i bivši gradonačelnik Nebojša Čović rekao je da Privremeno veće nije prinudna uprava.

"Do toga je došlo po zakonu kao, što je Đilas većinom postao gradonačelnik, ali ta ista većina je i smenila Đilasa. Nema tu nikakvog kukanja. Ni ja 1997. godine nisam otišao uz aplauz i tada je mesecima bila velika borba za Beograd. To je Srbija, moraju se polagati računi i građanima i onima koji posle dođu. Ja sam tad i SPS-u i koaliciji Zajedno položio račune, i tadaa je bio 'leks specijalis' i zato sada ne razumem napad na nas. Nećemo sad praviti afere, samo ćemo da iznesemo podatke do kojih budemo došli", kazao je Čović.
On je dodao da su svi članovi Privremenog organa manje-više nekada radili zajedno.

"Ja nisam član nijedne stranke i kada sam se bavio politikom ja sve obavestim, kao što je bilo 2007. godine. U sve ovo sam ušao jer su me predložili kao nekog ko se bavio tim poslom ranije. Međutim, još nismo razgovarali da li ću biti predlog SNS za mesto gradonačelnika, ali ako bude tog predloga možda ga neću odbiti", rekao je Čović.

Lider DS smatra da onaj ko je na vlasti mora da polaže račune, ali da bi neko došao na čelo grada, taj mora da osvoji većinu.

"Onaj ko saopštava 'svoju istinu', onda je to čista zloupotreba. Ne mislim da nekih petoro ljudi za koje niko nije glasao na izborima, da njima neko sad treba polaže račune. Oni samo mogu da vode Beograd do izbora. Čekalo se 50 dana da se formira ovo Veće, tabloidi su imali vremena da urade svoje, bilo je mnogo blaćenja za to vreme. Čim je Mali održao prvi sastanak, posle tri dana se pojavilo prvo saopštenje, posle devet dana su rekli da će doći do rebalansa budžeta. Ali, srećniji sam što Čović tu sedi neko neko drugi, bolje je da bude to on koji ima iskustva", kaže Đilas.

Nebojša Čović je rekao da nije moralo da dođe do izbora i onda preostaje da se radi dalje po zakonu.

"Zadatak privremenog organa je preuzimanje svih ingerencija, a sve su po zakonu. Naš zadatak po zakonu je da normalno nastavimo da funkcionišemo i da izvestavamo građane o tome kako se i šta radilo. Đilas nije rekao da je deficit gradskog budžeta bio oko osam milijardi. Ako je ugrožen finansijski tok Beograda, grad je mogao da bankrotira, ali naravno da niko to ne bi dozvolio. Ipak, nije dobro porediti Beograd i Republiku što se tiče budžeta, jer je Republika po tom pitanju mnogo kompleksnija", poručuje Čović.
Govoreći o PKB-u, Čović je rekao da prema podacima koje poseduje to preduzeće uopšte ne stoji sjajno, mada "sad radnici primaju plate".

"Ne mislim da je PKB model rešavanje problema u Srbiji, preuzimanjem ogromnih kredita koji ne mogu da se vrate", rekao je on ocenivši ga kao neuspešan model i partijski feud.

Đilas je rekao da PKB nije partijski feud i da je on sprečio privatizovanje PKB da ga neko ne bi kupio za jedan dolar.

"PKB danas ima kapital od 200 miliona evra, a radnici prosečnu platu od 49.000 dinara", rekao je Đilas.

Glasajući za najjači utisak prošle nedelje, Nebojša Čović je rekao da očekuje da se razjasne ubistva novinara, dok je Đilas rekao da podržava što država hapsi narko dilere, ali i da je u istom danu u kom je izvedena akcija "Grom", "izvršeno još jedno političko hapšenje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

247 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: