Umro Mandela? Sad moram na sahranu

Češki premijer u ostavci Jirži Rusnok i njegovi ministri odbrane i finansija postarali su se za zabavu Čeha, ali verovatno i manji diplomatski skandal.

Izvor: Beta

Subota, 07.12.2013.

15:21

Default images

Mikrofon govornice donjeg doma parlamenta uhvatio je premijera kako kuka kako da izbegne sahranu bivšeg južnoafričkog predsednika Nelsona Mandele.

"Ej, Vole, pa sad još umro Mandela. Nadam se da će putovati predsednik. Vole, bre, tresem se da ne moram da idem tamo", deo je razgovora premijera Rusnoka sa ministrom odbrane Vlastimilom Picekom o češkoj delegaciji za sahranu velikog borca protiv aparthejda, kome poštu odaje ceo svet.

Da blamaža premijera bude još gora, snimak prenosa sednice emitovao je informativni kanal nacionalne televizije ČT24, a video se munjevito širi po medijima i društvenim mrežama na veselje Čeha.

Rusnok se na snimku žali kako je Južnoafrička republika jako daleko, a ne umiruje ga ni to što mu je ministar Picek obećao da će leteti vojnim specijalom i da će troškove snosniti Ministarstvo odbrane.

"Strava. Ma nadam se da će leteti, nadam se da je Miloš (Zeman - predsednik Češke) napaljen da putuje nekuda. Ali, doktori će mu reći sigurno da ne putuje", hvata se premijer za slamku spasa da će možda na sahranu Mandele želeti da putuje lično šef države koji je inače zbog povrede kolena otkazao sve inostrane posete.

"Molim te, a kako zamišljaš da se popne stepenicama u avion", pita Picek, na šta reaguje ministar finansija, Jan Fišer, upozorenjem da Zeman i onako ima probleme sa stepenicama.

"To je budalaština. Još će biti neko s****e", kazao je ministar Fišer, aludirajući na padove predsednika Zemana i teturanje po stepenicama, koje je predsednička kancelarija pravdala virusom, dok mediji i Česi pre veruju da je to posledica Zemanove strasti prema dobrom piću, koju ni ne krije.

Zvaničnici za sada ne komentarišu skandal sa osetljivim mikrofonom koji je uhvatio i ono što su premijer i ministri mislili da se neće čuti. Oglasila se samo Češka televizija da upozori da je snimak sednica potpuno u režiji Poslaničkog doma i da redakcija nema prava da u snimku interveniše.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: