Pusić:Vlada ne pritiska Ustavni sud

Vesna Pusić je odbacila optužbe štaba za odbranu hrvatskog Vukovara da Vlada vrši pritisak na Ustavni sud zbog referenduma o dvojezičnosti.

Izvor: Tanjug

Petak, 06.12.2013.

17:56

Default images

"Mi imamo svoj pristupni ugovor s EU, to je međunarodni ugovor, i u njemu smo preuzeli određene obaveze uključujući i dosledno i intenzivnije sprovođenje postojećeg Ustavnog Zakona o pravima nacionalnih manjina", rekla je potpredsednica hrvatske Vlade povodom optužbi štaba da vlast svojim izjavama protiv referenduma o ćirilici vrši pritisak na Ustavni sud.

Upitana da li će o referendumu odlučiti Sabor ili je potrebno da se uključi i Ustavni sud, Pusićeva je kazala da je zagovornik hrvatskih institucija i normalne procedure, prenela je Hina.

Štab za odbranu hrvatskog Vukovara, organizacija koja se bori protiv ćirilice, objavio je danas da je prikupio 650.000 potpisa za raspisivanje referenduma kojim se traži da nacionalne manjine imaju pravo na upotrebu svog jezika i pisma u jedinicama lokalne samouprave gde njihovi pripadnici čine najmanje 50 odsto stanovnika, a ne 30, kako je sada regulisano Ustavnim zakonom.

Hrvatski političari, uključujući i šefa opozicione Hrvatske demokratske zajednice Tomslava Karamarka, već su se izjasnili protiv održavanja referenduma, ili su ga ocenili nepotrebnim.

Još nije poznato da li će o inicijativi za referendum odlučivati samo Sabor ili će zatražiti i ocenu Ustavnog suda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: