Zašto se Srbija jedan dan plašila

Čitaoci tri dnevna lista, Politike, Blica i lista Danas jutros su u ovim novinama mogli da nađu i pismo sa autentičnom pretnjom upućenom novinarima.

Izvor: B92

Petak, 06.12.2013.

14:44

Default images

To pismo je deo globalne kampanje koju su pokrenuli Komisija za istraživanje ubistava novinara i Kancelarija za slobodu medija OEBS-a protiv pretnji i nasilja nad novinarima.

Sama kampanja vezana je za UN inicijativu Borba protiv nekažnjivosti ubistava novinara i nasilja nad novinarima i medijskim radnicima.

“Postoji jedna velika apatija u društvu i nezainteresovanost. Da smo stavili na koverti da je reč o kampanji niko ne bi pročitao tekst, nikoga ne bi dirnula poruka iz teksta, niko ne bi razmislio, kakvi su to ljudi koji šalju takve poruke i niko ne bi saznao autentično kako je novinaru koji se svakodnevno sa tim susreće i kako je onim kolegama koji su pretrpeli i nasilje kojim im se preti i na kraju završava i smrtnim slučajevima. Često se kod nas kaže da svakom razumevanju i pomirenju mora da prethodi prvo uznemirenje. Verujem da će rezultat u mnogo većem obimu biti emipatija i razumevanje nego neki bes i ljutnja”, rekao je ovim povodom predsednik Komisije Veran Matić.

Matić se izvinjama čitaocima koji su se zbog ovog pismu možda uznemirili, ali ističe da je bitno da građani shvate u kakvim uslovima rade novinari.

"Kada smo pravili kampanju 'Štrajk glađu protiv gladi' Srbija je jedan dan gladovala, danas se zbog ove kampanje Srbija jedan dan plaši kako bi građani videli kako je novinarima koji čitav život trpe pretnje. Ja se izvinjavam svima koji su se uzrujali, ali ko će se izviniti novinarima i urednicima koji su konstatno izloženi pretnjama i nasilju, danas mnogo više nego ikad jer su se komunikacije ubrzale i nikada nije bilo više platformi preko kojih se šire pretnje i to najviše od kukavica koje se kriju iza lažnih imena?", ističe on.

"Mi radimo posao važan za građane, ovim smo želeli da građanima predstavimo i u kojim uslovima radimo taj posao. Zato je važna zajednička akcija u izgradnji društva koje će imati nultu toleranciju prema onima koji prete, koji su nasilni i naročito prema onima koji ubijaju novinare", dodao je Veran Matić.

"Hoćeš istinu ili da te pojede mrak", početak je pisma koje su čitaoci našli u pomenutim dnevnim novinama, čime je počela globalna kampanja, o kojoj više možete saznati i na veb-sajtu www.istina.co.rs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: