Demonstranti: Za pregovore kasno

Nekoliko hiljada demonstranata i dalje je u centru Kijeva i biće tu, kako kažu, do novih izbora, jer je za pregovore sa Vladom Ukrajine kasno.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.12.2013.

20:16

Default images

Nekoliko hiljada demonstranata okupilo se na centralnom trgu u Kijevu, dok je u drugom delu grada počeo ministarski sastanak Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju.

Zapadne diplomate pozvale su ukrajinske vlasti da poštuju demonstrante koji protestuju zbog odbijanja vlade da potpiše sporazum o pridruživanju s EU i zbog najave jačanja veza s Rusijom.

Barikade sa svih strana Trga nezavisnosti. Za poslednjih nekoliko dana one su samo postale više, jače. I dobile su obezbeđenje koje radi po smenama i proverava ljude na ulazu u protestni kamp.

Odmah iza scene je operativni i koordinacioni deo protesta. U taj deo može da se uđe samo ako znaju ko ste ili ako ste novinar. Tu su i ukrajinski veterani Avganistanskog rata, oficiri u penziji i oni koji su se borili na skoro svim ratištima u poslednjih 15 godina. Oni su zaduženi da organizuju obezbeđenje.

"Mi stojimo između provokatora i naroda, ne dopuštamo provokacije. A ako se pojavi policija da silom rastera narod mi smo tu da zaštitimo demonstrante. Nećemo dozvoliti da neko bije narod jer mi imao i umeće i snagu. Svi su bili na ratištima", rekao je za B92 Stanislav, veteran Avganistanskog rata.

Policija je obećala da nasilnog rasturanja demonstracija neće biti, ali je na provokatore upozorio i premijer Mikola Azarov, čiju ostavku demonstranti traže. On je, doduše, rekao da to provokatori žele da ispovociraju nasilje, a onda za nasilje optuže vlast.

Sve je više ljudi koji su spremni da provedu dan i noć na Majdanu.

Novi šatori postavljaju se ne samo na samom trgu, već i u sporednim ulicama.

"Sada ima oko 50 šatora, ali oni uglavnom nisu za spavanje. To su centri okupljanja prema političkim partijama i prema oblastima: tu su i pres štab, centar za prijem namirnica, razdavanje tople odeće, vreća za spavanje, hrane", kaže nam Maksim Burbak, narodni poslanik "Otadžbine" koordinator protestnog kampa.

Koordinator kampa, koji je i narodni poslanik opozicione partije Otadžbina, kaže da će ulični protesti trajati dok se vlada ne raspusti i ne raspišu se novi izbori. Za pregovore sa ovom vlašću, smatra opozicionar, suviše je kasno.

Bivša premijerka Ukrajine Julija Timošenko, koja je u zatvoru, pozvala je danas SAD i EU da uvedu sankcije predsedniku Viktoru Janukoviču i njegovoj porodici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: