Timošenkova: Sankcije Janukoviču

Bivša premijerka Ukrajine Julija Timošenko, koja je u zatvoru, pozvala je danas SAD i EU da uvedu sankcije predsedniku Viktoru Janukoviču i njegovoj porodici.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 05.12.2013.

16:01

Default images

Timošenkova je pozvala na sankcije zbog nasilja nad proevropskim demonstrantima u Kijevu.

"Sankcije usmerene na Janukoviča i njegovu porodicu su jedini jezik koji on razume", ocenila je Timošenkova u izjavi, koju je dostavila preko svog advokata.

Advokat Sergej Vlasenko je agenciji Frans pres rekao da je reč o sankcijama u SAD. "Što se tiče Evropske unije, pozivamo na pokretanje antikorupcijske istrage protiv Janukoviča i njegove porodice, koja ima račune i imovinu u Evropi", dodao je on.

Vlasenko je takođe kazao da je Timošenkova "veoma slaba", drugog dana štrajka glađu, koji je počela kako bi se pridružila demonstrantima na ulici zbog odluke ukrajinskih vlasti da ne potpišu Sporazum o pridruživanju s EU, već da se okrenu Moskvi.

Jedan od uslova za potpisivanje tog sporazuma je oslobađanje Timošenkove, koja je osuđena zbog zloupotrebe ovlašćenja, što je u Briselu ocenjeno kao politički proces. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov danas je kritikovao Evropu zbog, kako je naveo, "histerije" nastale posle odbijanja Ukrajine da potpiše sporazum o približavanju EU.

"Trenutna situacija izazvana je histerijom nekih Evropljana zbog činjenice da je Ukrajina, koristeći svoje suvereno pravo, odlučila da u ovoj fazi ne potpiše izvesne sporazume za koje ukrajinski eksperti i vlasti smatraju da su nepogodni", rekao je Lavrov u Kijevu, javila je agencija Interfaks, a prenosi AFP.

U Kijevu je danas počelo zasedanje ministarskog saveta OEBS, a sastanak se održava u napetoj atmosferi, jer protesti zbog odluke predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča da ne potpiše sporazum sa EU i okrene se Moskvi, ulaze u 15. dan, navode agencije.

Kako javlja naš reporter iz Kijeva, u centru ovog grada niču novi šatori.

Vlast poziva opoziciju da pregovaraju, a premijer Azarov je izjavio da su zgrade vlasti okupirali ekstremisti i pozvao je opoziciju da odblokiraju sve državne institucije, nakon čega bi mogli da sedni svi zajedno za pregovarački sto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: