Kijev: Demonstranti ne odustaju

Hiljade ljudi potestovale su i sinoć na glavnom kijevskom trgu, gde je deo demonstranata postavio barikade, dok su ostali demonstranti blokirali vladu.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 05.12.2013.

07:49

Default images

Ukrajinska vlada, međutim, ne pokazuje nameru da popusti i rešenje nije na pomolu, javio je AP.

Prva tri postsovjetska lidera Ukrajine izrazila su solidarnost sa građanskim akcijama mladih Ukrajinaca. "Rešenje krize još nije pronađeno. Kriza se produbljava i preti rizik od gubitka kontrole nad situacijom", poručili su Leonid Kravčuk, Leonid Kučma i Viktor Juščenko.

Posle sastanka sa opozicijom i premijerom Mikolom Azarovim, predsednik Saveta Evrope Torbjorn Jagland je izjavio da su u toku pokušaji da se utvrdi da li postoji mogućnost uspostavljanja dijaloga i na koji način. "Ali video sam i da ima suviše onih koji se fokusiraju na to kako da pogoršaju situaciju", rekao je on, ne precizirajući da li se oni nalaze medju zvaničnicima, vodjama protesta ili ekstremistima.

Prvi zamenik premijera Ukrajine Sergej Arbuzov u međuvremenu je izjavio da ukrajinska vlada ne isključuje mogućnost razgovora s opozicijom o vanrednim izborima. "Mi treba da pregovoramo", odgovorio je Arbuzov u sredu uveče za ukrajinsku televiziju "Kanal 5" na pitanje da li smatra da bi održavanje vanrednih parlamentarnih i predsedničkih izbora moglo da bude rešenje za izlazak iz sadašnje situacije u zemlji gde opozicija svakodnevno protestuje i traži ostavku vlade.

"Kada budemo imali zvanične predloge, mi ćemo pregovarati o njima", dodao je Arbuzov, a preneo AFP.
Beta-AP
S druge strane, lideri opozicije ostaju nepokolebljivi. "Blokada zgrada državne administracije će biti nastavljena", kazao je lider nacionalističke partije Svoboda Oleh Tjanhibok.

Azarov je apelovao na opoziciju da okonča blokadu zgrada vlade i upozorio zapadne delove zemlje, gde su najavljeni štrajkovi u znak protesta, da će možda ostati bez finansiranja iz budžeta.

Nemački ministar spoljnjih poslova Gvido Vestervele razgovarao je juče sa liderima ukrajinske opozicije u njihovom protestnom kampu u Kijevu. Bivši ministar privrede Arseni Jacenjuk i bivši svetski bokserski šampion u teškoj kategoriji Vitalij Kličko, koji je postao političar, razgovarali su sa Vesterveleom u jednom kijevskom hotelu. Potom su njih trojica prošetala Trgom nezavisnosti, gde su demonstranti podigli kamp, navodi Rojters.

Apelujući na Ukrajinu da razmotri iznenadnu odluku da ne potpiše saporazum sa EU i umesto toga se okrene Moskvi, Vestervele je rekao: "Nismo ravnodušni prema sudbini Ukrajine. Zalažemo se za evropske vrednosti i poručujemo da su vrata EU i dalje otvorena. Ukrajina treba da bude u Evropi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: