Kijev: Samit OEBS u senci protesta

U Kijevu počeo ministarski savet OEBS koji se održava u napetoj atmosferi jer u tom gradu već 15 dana traju protesti zbog odluke da se ne potpiše Sporazum sa EU

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 05.12.2013.

07:36

Default images

AP prenosi da na centralnom gradskom Trgu nezavisnost i dalje protestuje nekoliko hiljada ljudi i blokira zgradu vlade, a da se sastanak OEBS održava u konferencijskom centru sa druge strane reke Dnjepar.

Šef nemačke diplomatije Gido Vestervele, koji učestvuje na ministarskom samitu u Kijevu, izjavio je da pretnje i ekonomski pritisci za udaljavanje Ukrajine od Evropske unije su "neprihvatljivi".

I druge zapadne diplomate pozvale su ukrajinske vlasti da poštuju demonstrante koji u toj zemlji protestuju zbog odbijanja vlade da potpiše sporazum o pridruživanju s EU i najave jačanja veza s Rusijom. Zamenica državnog sekretara SAD Viktorija Nuland pozvala je ukrajinske vlasti da zauzmu konstruktivan stav prema protestima.

"SAD podržavaju ukrajinski narod, koji svoju budućnosti vidi u Evropi. Pozivamo ukrajinsku vladu da posluša glas naroda koji želi da živi slobodno. SAD će podržati i raditi s Ukrajinom na tom putu", kazala je ona.

Nuland je rekla da je sada "trenutak kada Ukrajina treba da ispuni napore svog naroda, a ne da ih razočara" i poručila "demokratska pravila i zakoni moraju biti poštovani".

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji se novinarima obratio odmah posle Nulandove, nije pominjao proteste u Ukrajini, dok je premijer Ukrajine Mikola Azarov ocenio da su protesti "potpuno normalni u zemlji u kojoj je demokratija u razvoju". "Učinićemo sve što možemo da obezbedimo da protesti ostanu mirni", dodao je on.

Protesti u Kijevu traju od kada je ukrajinski predsednik Viktor Janukovič odbio da potpiše sporazum kojim bi bila uspostavljena slobodna trgovina i produbljena politička saradnja Ukrajine i EU. On je taj potez opravdao tvrdnjom da Kijev ne može sebi da priušti da prekine trgovinske veze s Rusijom. Ukrajinska policija obećala je da neće koristiti silu, ali ima izveštaja o tome da su brojni aktivisti opozicije privođeni i saslušavani.

Tokom masovnih demonstracija u nedelju izbili su sukobi policije i učesnika protesta. Tada je povređen veliki broj ljudi, između ostalog oko 50 novinara i stotinak policajaca.

Na ministarskom skupu učestvuje i šef srpske diplomatije Ivan Mrkić. AFP je ranije javio da na sastanku neće učestvovati američki državni sekretar Džon Keri, a da će visoku predstavnicu EU za spoljnu politiku i bezbednost zameniti politička direktorka Helga Šmit.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: