Trećina građana ksenofobična

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić kaže da, prema rezultatima istraživanja javnog mnjenja, trećina građana u Srbiji ima ksenofobične stavove.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 05.12.2013.

10:35

Default images

Ona dodaje i da je potrebno naći dobra rešenja za pitanje azilanata i da ima diskriminacije dece.

Petrušićeva je, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink, rekla da bi bilo dobro, zbog očekivanog povećanja broja azilanata, unapred planirati i pronaći dobra rešenja u pogledu kvaliteta života tih ljudi.

S druge strane, važno je, takođe, slati poruke i menjati stavove ljudi, jer trećina građana ima ksenofobične stavove i na tom planu je potrebno više raditi, ocenila je poverenica.

Prema njenim rečima, potrebno je pokazati razumevanje za nevoljnike azilante, a pre svega je odgovornost na državi da pronađe trajno rešenje.

Petrušićeva je rekla da je bilo ksenofobičnih izjava od onih kojih su nosioci vlasti i da je reagovala na izjavu čelnika opštine Obrenovac, koji je izgovorio nešto što je zabranjeno antidiskriminacionim propisima.

Petrušićeva je rekla da su deca u Srbiji diskriminisana i da su u posebno u teškom položaju sa aspekta mogućnosti da budu diskriminisani Romi, mališani sa smetnjama u razvoju i sa invaliditetom.

Diskriminacija se događa u oblastima obrazovanja, pružanja različitih drugih usluga, a zabrinjava što su diskriminatorni stavovi veoma rašireni među decom, dodala je ona.

"U našim školama danas rastu i mali diskriminatori", dodala je Petrušićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: