NATO Kijevu: Poslušajte glas naroda

Zemlje članice NATO-a apelovale su na ukrajinsku vladu i opoziciju da pregovorima reše političku krizu i osudile su preteranu upotrebu policijske sile.

Izvor: Beta

Sreda, 04.12.2013.

09:40

Default images

"Pozivamo sve strane da se uzdrže od svake vrste provokacije i nasilja", dodaje se u zajedničkom saopštenju ministara spoljnih poslova 28 zemalja članica NATO-a, izdatom sinoć.

Pozivajući predstavnike ukrajinske vlade i opozicije na dijalog, ministri su apelovali na Vladu u Kijevu da "sluša glas svog naroda, koji želi da živi slobodno".

Oni su savetovali Ukrajini, koja predsedava Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), da poštuje svoje međunarodne obaveze, posebno slobodu govora i okupljanja.

U ukrajinskom parlamentu juče nije oborena Vlada, pošto je taj predlog opozicije podržalo 186 poslanika, a za usvajanje je bilo nepohodno 226 glasova.

Američki državni sekretar Džon Keri trebalo je da tokom svoje mini evropske turneje, posle posete Brisela i Moldavije, ode i u Ukrajinu, ali je posetu otkazao jer su vlasti u Kijevu odlučile da ne potpišu sporazum o povezivanju sa EU i da zemlju više okrenu Rusiji.

Od kada je ukrajinski predsednik Viktor Janukovič odbio da potpiše sporazum, u Kijevu ne prestaju masovni protesti. U nedelju je došlo do oštrog sukoba policije i demonstranata kada su mnogi povređeni, među njima i 50 novinara i stotinak policajaca.

Lavrov kritikuje NATO zbog mešanja u pitanja Ukrajine

Tanjug, Arhiva
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov osudio je danas mešanje zemalja NATO-a u unutrašnja pitanja Ukrajine, posle saopštenja Alijanse u kome se kritikuje stav vlasti u Kijevu.

"Ne znam zašto NATO usvaja takva saopštenja", izjavio je Lavrov novinarima posle sastanka ministara spoljnih poslova zemalja NATO-a u Briselu.

Odluka ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča da odustane od potpisivanja sporazuma o pridruživanju sa Evropskom unijom "spada u ovlašćenja izvršne vlasti", rekao je Lavrov, koji smatra da se NATO meša u "unutrašnja pitanja Ukrajine".

Rekao je i da ne razume razmere agresivnih reakcija opozicije koja protestuje u Kijevu.

Lavrov je takođe rekao da će međunarodni sporazum o sprečavanju Irana da proizvede nuklearno oružje dugoročno učiniti nepotrebnim postavljanje bilo kakvog sistema raketne odbrane u Evropi.

Rusija se dugo protivi planu NATO-a za raspoređivanje raketnog sistema u Evropi i smatra ga pretnjom ruskom nuklearnom arsenalu. Američki zvaničnici su naveli da će odbrambeni raketni sistem koji žele da postave u Evropi štititi saveznike NATO-a i sprečiti svaku pretnju od Irana.

Lavrov je, posle današnjeg sastanka sa svojim kolegama iz Alijanse, rekao novinarima da "nema razloga" za sprovođenje plana o postavljanju raketa ako se u potpunosti sprovede sporazum o iranskom nuklearnom programu.

Vodeće svetske sile su prošlog meseca u Ženevi postigle sporazum sa Iranom, kojim se osigurava da nuklearni program te zemlje ostane
mirnodopski.

Lavrov se na margini skupa u Briselu sastao kratko i sa državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: