Diskriminišu osobe sa invaliditetom

Osobe sa invaliditetom su i dalje veoma često izložene diskriminaciji u svim sferama života, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić.

Izvor: Tanjug

Utorak, 03.12.2013.

17:32

Default images

Petrušićeva je korisnike Doma upoznala sa načinom rada institucije na čijem je čelu i ovlašćenjima, ali i s načinom kako mogu da se obrate za pomoć poverenici.

Stanari Doma su u razgovoru sa poverenicom ukazali na probleme sa kojima se susreću.

Oni su se požalili na neasfaltirane delova puta do Tošinog Bunara ili megamarketa, na nedovoljan broj negovatelja, ali i na problem ulaska u autobuse.

Petrušićeva je istakla da se oko 13 odsto svih dobijenih pritužbi odnosi na diskriminaciju zbog invaliditeta.

"Imali smo dosta pritužbi koje se odnose na diskriminaciju na osnovu invaliditeta - fizičkog, senzornog i mentalnog. To je otprilike oko 13 odsto svih pritužbi koje su nam stigle pre svega zahvaljujući aktivnostima nevladinih organizacija koje se bave pravima osoba sa invaliditetom, jer su oni često podnosioci pritužbi", rekla je Petrušićeva..

Prema njenim rečima, analiza tih slučajeva i podaci sa kojima raspolaže i koje je institucija poverenika prikupila iz drugih izvora pokazuju da su osobe sa invaliditetom još veoma često izložene diskriminaciji u svim sferama društvenog života i kada je reč o zapošljavanju, o pristupu uslugama, o ostvarivanju prava na informisanost.

Petrušićeva je ukazala i na to da su veliki problemi koji se tiču ostvarivanja poslovne sposobnosti i prava koja iz toga proizlaze.

Ona je navela da je posetila Dom kako bi se upoznala sa uslovima u kojima osobe sa invaliditetom žive.

"Raduje me činjenica da su oni dobro organizovani. Prepoznaju probleme i nastoje da ih reše", rekla je Petrušićeva i dodala da Međunarodni dan osoba sa invaliditetom treba da nas podseti da su osobe sa invaliditetom osobe koje uživaju sva ljudska prava.

Osim što im priznajemo sva prava, moramo im stvoriti i jednake mogućnosti da ta prava uživaju, poručila je Petrušićeva.

Predsednik Udruženja stanara Doma Vladan Janković kao jedan od problema izneo je neasfaltirane pojedine delove ulica oko Doma.

"Od Doma do Tošinog Bunara ima deo puta koji teško prolazimo. To je 200-250 metara koji bi trebalo da se presvuče asfaltom i da se napravi rampa sa blagim nagibom da bi mogli da prođemo", rekao je Janković i dodao da bi time bili povezani sa gradom, a da bi Dom bio pristupačniji.

On je naveo da zbog tog problema mnogi korisnici i odustaju od napuštanja Doma i završavanja poslova u gradu.

"Neko zbog toga odustane od svojih obaveza, a neko ne. Međutim, dolazilo je i do saobraćajnih nezgoda u kojima su pojedini korisnici Doma zadobijali povrede", rekao je Janković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: