Francuska za razgovor sa Kličkom

Francuska pozvala vodećeg ukrajinskog opozicionog lidera Vitalija Klička u Pariz na razgovore posle protesta koji su zemlju zahvatili poslednjih nekoliko dana.

Izvor: B92

Utorak, 03.12.2013.

11:09

Default images

"Nije na nama (zvanični Pariz) da se mešamo u unutrašnja pitanja (Ukrajine), ali pošto smo pre neki dan razgovarali sa Janukovičem (ukrajinski predsednik Viktor) i normalno izgleda meni da, takođe, upoznam gospodina Klička, pošto je gospođa Timošenko (bivša premijerka i ključna opoziciona figura) u zatvoru", rekao je francuski ministar Loran Fabijus.

Fabijus je uputio poruku Kličku i izrazio spremnost da se s njim sastane u Parizu, pošto je zajedno s predsednom Fransoa Olandom razgovarao sa Janukovičem tokom Samita Evropske unije prošle nedelje u Viljnusu, u Litvaniji, prenela je agencija Rojters.

Lider Ukrajinske demokratske alijanse za reforme (UDAR) i narodni poslanik Kličko zatražio je momentalnu ostavku vlade i pozvao na odgovornost ministarstvo unutrašnjih poslova za nasilno ometanje skupa u Kijevu.

"Apelujem da se kazni svako ko je tukao novinare i civile, mlade ljude koji su bio na Maidanu. Konkretno, pozivam sve provladine poslanike da glasaju za ostavku Vlade", rekao je Kličko sa skupštinske govornice, javlja lokalna agencija Ukrinform.

On je takođe naglasio da će "predsednik biti u potpunosti odgovoran za ono što se sada dešava u zemlji" i pozvao na prevremene predsedničke izbore u Ukrajini.

S druge strane ukrajinski premijer Mikola Azarov naveo je da vlada ne može da obavlja svoje osnovne funkcije i optužio opoziciju da planira da zauzme parlament i da opozicioni protesti imaju sve pretpostavke državnog udara, na šta je francuski ministar naveo da to nije istina.

"To nije državni udar, nisam video vojnu intervenciju. Uslovi za državni udar ne postoje tamo (u Ukrajini)", naveo je Fabijus, navodi Rojters.

Na protestu u Kijevu tokom vikenda okupilo se na desetine hiljada ljudi ogorčenih zbog odustajanja zvaničnog Kijeva od, u poslednjem trenutku, od potpisivanja Sporazuma o stabilzaciji i pridruživanju s Evropskom unijom. Pošto su zauzeli Gradsku skupštinu i blokirali ulaze u sedište vlade, došlo je do sukoba s policijom i povređeno je bio skoro 200 ljudi, uključujući i novinari i Zapad je osudio takvu reakciju policije protiv demonstranata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: