Tijanin novac u humanitarne svrhe

Roditelji Tijane Ognjanović, koja je preminula ne dočekavši transplantaciju srca, saopštili su da će novac prikupljen za njeno lečenje dati u humanitarne svrhe.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 03.12.2013.

09:54

Default images

Otac preminule Tijane, Nebojša Ognjanović, rekao je novinarima da je pred Prvim osnovnim sudom formalno-pravno završena procedura koja će omogućiti da se Ognjanovići novca odreknu u humanitarne svrhe.

"Nikada nismo nameravali da novac zadržimo za sebe. Nigde nismo pobegli, vidite da smo i dalje tu", kazao je Ognjanović i napomenuo da će sa Ministarstvom zdravlja biti obavljena serija razgovora, nakon koje bi trebalo da se utvrdi na koji način će novac sa računa biti potrošen.

Na današnjoj ostavinskoj raspravi, Ognjanovići su se formalno-pravno prihvatili nasledstva kojeg će se nakon dobijanja zvaničnog rešenja odreći.

"To je bilo neminovno, jer smo u ovoj situaciji zakonski jedino mi u mogućnosti da obavimo prenamenu tog novca i odreknemo se u humanitarne svrhe", kazao je Ognjanović. On je rekao da će ukupna suma sredstava biti naknadno saopštena.
Tanjug
Portparolka Prvog osnovnog suda Ida Nikitović izjavila je da je za naslednika oglašena Jelena, majka Tijane, i da je u izradi rešenje koje će joj biti dostavljeno. Ona je navela da zaostavštinu čine novčana sredstva koja se vode na ime Tijane i ona koja su na računu koji je otvoren na ime njene majke. Na početku ostavinske rasprave, Ognjanovići su objasnili da je račun na majku otvoren kako bi na njega prebacili novac sa Tijaninih računa da bi mogli da plate troškove lečenja u Hjustonu, jer plaćanje nije moglo da se obavi sa devojčicinih računa.

Tijana Ognjanović (8) preminula je 15. jula u bolnici u Hjustonu ne dočekavši transplantaciju srca, za koju su sredstva prikupljana u humanitarnoj akciji u Srbiji.

Pojedini mediji ranije su objavili da je novac sa računa koji se vodio na ime preminule devojčice u Komercijalnoj banci podignut, što je demantovalo Ministarstvo unutrašnjih poslova, kao i premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Roditelji nisu želeli da komentarišu takvo pisanje i naveli su da će sve biti razrešeno na sudu.

Prema pisanju medija, za operaciju Tijane Ognjanović u humanitarnoj akcji prikupljeno je 2.580.000 evra, od čega je lečenje u Hjustonu plaćeno 1,1 milion dolara. Sa još 87.000 dolara plaćene su avionske karte i boravak u bolnici, dok je sahrana devojčice koštala 1,6 miliona dinara. Na Tijaninom računu ostalo je 405.000 dolara, a na dva računa na ime njene majke još 1,26 miliona evra, pišu mediji.

NUNS: Najmanje što možete - izvinite se porodici

Nezavisno udruženje novinara Srbije izrazilo je zadovoljstvo zbog toga što će sav novac koji je bio prikupljen za lečenje Tijane Ognjanović biti iskorišćen u humanitarne svrhe.

U saopštenju NUNS je upozorio i da je takav epilog potvrda toga da su pojedini mediji na neprofesionalan i neetički način izveštavali o toj temi i svesno dovodili javnost u zabludu, nanoseći nepotrebno dodatni bol porodici Ognjanović.

Udruženje je navelo da smatra da je "ovaj slučaj drastičan primer tabloidnog novinarstva koje, ne mareći za činjenice, u suludoj trci za senzacijama, ne poštuje elementarna prava profesije i Etički kodeks novinara Srbije".

NUNS smatra da pojedini mediji, pre svega "Kurir", nakon svih neistina koje su objavljivane, najmanje što mogu je da upute javno izvinjenje porodici Ognjanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

152 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: