Protesti u Kijevu nisu državni udar

Bela kuća saopštila je da ne smatra da su mirne demonstracije u Ukrajini pokušaj državnog udara i ocenila nasilno gušenje protesta kao neprihvatljivo.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 02.12.2013.

22:44

Default images

Portparol Bele kuće Džej Karni, reagovao je ovim saopštenjem na izjavu ukrajinskog premijera Mikole Azarova da protesti imaju sva obeležja državnog udara.

Karni je ocenio da su akcije ukrajinskih vlasti protiv demonstranata neprihvatljive, ali je primetio da se policija od tada ponašala uzdržanije.

"Stizali su brojni, uznemirujući izveštaji da su novinari i zaposleni u medijima bili meta napada bezbednosnih snaga. Pozivamo ukrajinske lidere da poštuju prava svog naroda na slobodu govora i okupljanja", istakao je Karni, dodajući da je to ključno za zdravu demokratiju i poštovanje univerzalnih vrednosti, od kojih zavisi partnerstvo SAD i Ukrajine.

Desetine hiljada ljudi protestovale su u Kijevu, zauzele Gradsku skupštinu i blokirale ulaze u sedišta vlade, pošto su vlasti odustale od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pristupanju s Evropskom unijom, podsetio je AFP.

Ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da demonstracije protiv odluke Ukrajine da ne potpiše sporazum sa EU o pridruživanju liče na "pogrom", a ne na "revoluciju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: