EU poziva na smirivanje u Ukrajini

Evropska unija pozvala na smirivanje situacije u Ukrajini i uputila zahtev vlastima da pokažu uzdržanost posle žestokih sukoba između policije i demonstranata.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 02.12.2013.

15:16

Default images

"Ohrabrujemo sve strane u ukrajinskom društvu da na miran način reše razilaženja u stavovima", rekla je portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Maja Kocijančič, kako prenosi AFP.

Protesti moraju da se održavaju u mirnoj atmosferi, poručila je ona, dodavši da ukrajinske vlasti moraju da pokažu uzdržanost.
"Osuđujemo nasilje... i, takođe, izražavamo podršku slobodi govora i okupljanja", navela je Kocijančičeva.

Istovremeno, predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc pozvao je ukrajinske vlasti da saslušaju građane, a ne da ih tuku.

"Pratim događaje u Ukrajini sa velikom zabrinutošću. Vlasti te zemlje ne samo što ignorišu težnje mnogih svojih građana, već ih guše pendrecima i suzavcem kada u očaju izražavaju te nade na ulici", saopštio je Šulc.

Prekomerna upotreba sile protiv učesnika mirnih demonstracija je neprihvatljiva, a navodi o provokacijama, koji imaju za cilj da opravdaju optužbe upućene policiji, naročito su uznemirujući, ocenio je on.

"Pozivam ukrajinsku vladu da se pridržava svojih međunarodnih obaveza i poštuje slobodu izražavanja i okupljanja", navodi se u saopštenju, uz ocenu da bi trenutnu krizu trebalo rešavati dijalogom svih političkih snaga.

U međuvremenu, i nemačka kancelarka Angela Merkel uputila je zahtev predsedniku Ukrajine Viktoru Janukoviču i ukrajinskoj vladi da učine sve, kako bi osigurali pravo na slobodno izražavanje mišljenja i mirne demonstracije, preneli su danas nemački mediji.

Portparol nemačke vlade Štefen Zajbert izrazio je nadu da je Janukovič uzeo u obzir jasne poruke koje stižu od proevropskog pokreta u Ukrajini i upozorio demonstrante na njihovu odgovornost kako ne bi došlo do eskalacije.

Zajbert je ponovio da je Nemačka i dalje spremna da potpiše Sporazum o asocijaciji sa Evropskom unijom (EU), koji je Kijev "zaledio", dok je odlazeći šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele govorio o impresivnom izražavanju stotine hiljada Ukrajinaca za EU.

"To pokazuje da srce ljudi u Ukrajini 'kuca evropski'", rekao je danas Vestervele, koji će, kako prenose nemački mediji, u četvrtak u Kijevu učestvovati na sastanku OEBS-a i, pri tome se, verovatno, susresti i sa ukrajinskom opozicijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: