"EU neće pregovarati s Rusijom"

Šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski izjavio je za Gazetu viborču da Brisel odbija da sa Rusijom pregovara o približavanju Ukrajine Evropskoj uniji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.12.2013.

11:03

Default images

"Za sebe lično mogu da kažem da prvi put imam posla sa dobrovoljnom molbom neke zemlje da joj se ograniči suverenitet", kazao je Šikorski o predlozima nekih političara u Ukrajini da se i Rusija uključi u pregovore.

"Odgovor je ne. EU suviše poštuje Ukrajinu i njen narod da razgovara o njenoj budućnosti sa trećom zemljom", kazao je Šikorski.

Šef poljske diplomatije, kao i sinoć predsednik Bronjislav Komorovski i poljska vlada na vanrednoj večernjoj sednici, apelovao je i na vlasti u Kijevu i na demonstrante da se suzdrže od nasilja.

"Situacija u Ukrajini je izuzetno vruća. Apelujemo da se suzdrže od nasilja zato što može lako da se otme kontroli. Dijalog je uvek bolji od konfrontacije", kazao je Šikorski.

Poljski predsednik Bronjislav Komorovski najavio je sinoć da će hitno razgovarati sa predsednikom Ukrajine Viktorom Janukovičem.

"Vreme je za refleksiju, da se stvari smire. Vreme je za mudru odluku o povratku pregovorima o potpisivanju Sporazuma o pridruživanju sa
EU", kazao je Komorovski.

"Smatram da je sada čas da svi pomognemo sve napore koji mogu da pokrenu Ukrajinu i Ukrajince da približe svoje stavove i vrate se pregovorima o pridruživanju Uniji", kazao je Komorovski.

Šikorski je odbacio kritike da je Poljska pogrešila kada je puno energije uložila u razgovore sa Janukovičem.

"Predsednik Janukovič je demokratski izabrani predsednik Ukrajine. Nije potpisao sporazum o pridruživanju, ali i dalje izjavljuje da je spreman da to učini prvom mogućom prilikom. Još uvek ima šanse da ubedi Ukrajince i nas da je i Vilnijusu učinio grešku, a ona još uvek može da se ispravi", kazao je Šikorski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: