"I pored svega, nismo netolerantni"

Ivo Josipović izjavio da odluka većine da se u Ustav unese definicija braka kao zajednice muškarca i žene ne znači da je društvo preko noći postalo netolerantno

Izvor: Beta

Ponedeljak, 02.12.2013.

15:34

Default images

"Nikako ne bih pristao na kvalifikaciju da su svi oni koji su glasali 'za' netolerantni, fašisoidni ili građani koji ne trpe druge. Rekao bih da je možda prevagnula tradicija i osećaj tradicionalnosti", rekao je Josipović, koji je bio protiv ustavne definicije braka.

On je, kako prenose mediji, ocenio da treba krenuti u rešavanje stvarnih problema, poput siromaštva, besperspektivnosti i nezaposlenosti, jer su "siromaštvo i besperspektivnost najbolja podloga za različite ekstremiste".

Ponovio je u izjavi novinarima da treba poštovati rezultate referenduma i izrazio nadu da njegovi rezultati neće produbiti podelu u zemlji i podstaći one koji nisu skloni toleranciji.

O mogućem tzv. referendumu o ćirlici, hrvatski predsednik je naglasio da referendum koji bi ograničavao prava manjina ne bi bio dobar, ali da treba pričekati da se proveri da li je prikupljeno dovoljno potpisa.

Na nedeljnom referendumu, 65,87 odsto građana podržalo je unošenje u Ustav definicije braka kao životne zajednice muškarca i žene, dok
ih je 33,51 odsto bilo protiv. Pravo glasa imalo je 3,8 miliona birača, ali je na birališta izašlo svega njih oko 38 odsto.


Referendum o braku je raspisan na osnovu oko 750.000 potpisa koje je prikupila izrazito konzervativna građanska inicijativa "U ime
obitelji", uz podršku Katoličke crkve u Hrvatskoj i desno orijentisanih političkih stranaka.

Svoboda duboko razočaran rezultatima referenduma

Predsednik evropskih socijalista Hans Svoboda izjavio je da je duboko razočaran ishodom referenduma o braku u Hrvatskoj, ali je dodao da će oni kao demokrate taj rezultat poštovati.

"Hrvatsku sam video kao otvorenu i naprednu državu, a ne zemlju u kojoj se zabranjuju sreća i jednaka prava”, poručio je Svoboda i dodao da se “ekstremna desnica i verske grupe koje su lobirale u korist tog ustavnog amandmana moraju hitno suočiti sa realnošću”.

LGBT prava, jednakost i ljudska prava deo su šireg koncepta ljudskih prava i vrednosti koje dele Evropljani”, naveo je Svoboda, koji očekuje da će i Hrvatska deliti te vrednosti, pogotovo sada kada je postala članica Evropske unije.

Svoboda je pozdravio činjenicu da je vlada Zorana Milanovića jasno dala do znanja da će nastaviti da radi na povećanju prava istopolnih parova, objavljeno je na portalu evropskih socijalista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: