Dovoljno potpisa i protiv ćirilice?

U ponoć istekao rok za prikupljanje potpisa za referendum o zabrani ćirilice u Vukovaru, a tzv. Štab za odbranu procenio da je prikupljeno dovoljno potpisa.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.12.2013.

09:40

Default images

"Prema gruboj proceni, ali zaista gruboj, mislim da smo prikupili dovoljan broj glasova, čak možda i 10 odsto više od potrebnog", izjavio je za Hinu Vlado Iljkić, zadužen u Štabu za pravna pitanja.

Iljkić je rekao da je na većini biračkih mesta prikupljanje potpisa završeno tokom večeri, a da se to do ponoći činilo na mestima u blizini kojih traju kulturni ili drugi događaji koji okupljaju veći broj građana.

Za raspisivanje referenduma, neophodno je da se prikupi više od 450.000 potpisa.

Prikupljanje potpisa počelo je 17. novembra, na oko 2.000 mesta, u čemu je pomagalo oko 5.000 volontera.

Štab za odbranu hrvatskog Vukovara traži raspisivanje referenduma kako bi se izmenio član 12 Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, koji reguliše prava nacionalnih manjina na ravnopravnu upotrebu jezika i pisma.

Štab traži da to pravo nacionalna manjina ostvaruje kada njeni pripadnici čine najmanje polovinu stanovnika jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa, a ne 30 posto, kako je regulisano Ustavnim zakonom.

Pri tome se pozivaju na evropsku okvirnu konvenciju za zaštitu nacionalnih manjina, koja svakoj državi prepušta da to pitanje uredi sopstvenim zakonodavstvom i tvrde da se tim činom ne umanjuju prava nijedne manjine.

Predsednici hrvatske države i vlade, Ivo Josipović i Zoran Milanović, ranije juče izrazili su uverenje da inicijativa o referendumu o zabrani ćirilice u Vukovaru neće uspeti, ističući da bi to, u suprotnom, bila katastrofa za hrvatsku demokratiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: