Hrvatska protiv gej brakova

Referendum u Hrvatskoj: 65,75% glasova osvojila inicijativa "U ime obitelji" koja je za definiciju braka samo kao zajednice između muškaraca i žene.

Izvor: B92

Nedelja, 01.12.2013.

20:03

Default images

Tako su građani Hrvatske odlučili većinom glasova da se u njihov Ustav unese definicija braka kao zajednice muškarca i žene.

Na osnovu prebrojanih više od 99 odsto glasova, za takvu ustavnu definiciju braka glasalo je 65,75 odsto izašlih, dok ih je protiv bilo 33,63 odsto, objavila je Državna izborna komisija.

Prema prvim nezvaničnim rezultatima današnjeg referenduma o braku, u Ustav Hrvatske biće uneta definicija braka kao zajednice muškarca i žene pošto je tako odlučila većina onih koji su izašli na birališta. Građani su se izjašnjavali jesu li za ili protiv ustavne definicije braka kao zajednice muškarca i žene.

Ukupno je glasalo 38 odsto birača, što je najniža izlaznost dosada, navode hrvatski mediji.

Navode da su najveći stepen tolerancije imali građani Rijeke i Pule odnosno da je većina birača tamo bila protiv isključivosti da je brak zajednica samo muškaraca i žene.

Za takvu definiciju koja ne ostavlja prostora za mogućnost gej brakova bili su građani Zagreba, Splita i Osijeka.
Foto: Beta-HINA
Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je večeras da treba poštovati rezultate na referendumu o braku, ali da oni ne smeju da dovedu do novih podela, posebno ne do toga da se formira politika diskriminacije prema drugačijima.

"Očekujem da rezultati neće biti prepreka da zajedno podržimo zakon koji će garantovati sigurnost istopolnim zajednicama", naglasio je Josipović za Hrvatsku televiziju.

Upitan o prikupljanju potpisa za tzv. referendumu o ćirilici, predsednik Josipović je ponovio da referendum koji bi išao na umanjivanje prava ne bi bio prihvatljiv i da, ako se prikupi dovoljno potpisa, mišljenje treba da da Ustavni sud.

Referendum je bio raspisan na osnovu oko 750.000 potpisa koje je prikupila izrazito konzervativna građanska inicijativa "U ime obitelji", uz podršku Katoličke crkve u Hrvatskoj i desno orijentisanih političkih stranaka.

Oni žele da unapred onemoguće izjednačavanje prava homoseksualnih i heteroseksualnih zajednica. Premijer Zoran Milanović najavio je, međutim, danas posle glasanja da će vlada za nedelju ili dve predložiti zakon o partnerstvu koji će dati odredjena prava homoseksualnim zajednicama, što je njegova Socijaldemokratska partija i obećala u predizbornoj kampanji. Milanović je, kao i predsednik Hrvatske Ivo Josipović, bio protiv ustavne definicije braka kao zajednice muškarca i žene.

Potpredsednica vlade Vesna Pusić ocenila je da 35 odsto onih koji su na referendumu prepoznali važnost slobode i izjasnili se protiv diskriminacije, nije dovoljan, ali ni mali broj ljudi, i da se mora dalje raditi na temama borbe protiv diskriminacije.

"To znači da je pred nama vreme u kojem ćemo morati i hteti i dalje raditi na temama slobode i borbe protiv svakog oblika diskriminacije", istakla je Pusić.

Ona je izrazila uverenje da među 65 odsto ljudi koji su glasali "za", "mnogi ne prepoznaju da se zapravo radi o glasu za diskriminaciju i da bi, kad bi se jasno pitali, mnogi od njih takođe bili protiv".

Potpredsednica vlade Milanka Opačić izjavila je da joj je žao što je na "nepotreban i suvišan referendum" potrošeno 48 milijuna kuna iz budžeta i izrazila žaljenje "što je Hrvatska pokazala da je zemlja u kojoj je većina vrlo netolerantna prema ljudskim pravima".

Opačić je izrazila nadu u skoro donošenje ustavnih promena koje će onemogućiti dalje referendumsko umanjivanje prava manjina i najavila da će na sednici vlade u četvrtak verovatno biti prihvaćen predlog zakona o životnom partnerstvu, koji će dati određena prava homoseksualnim zajednicama.

Predstavnici LGBT zajednica i civilnog društva, okupljeni u kampanji "Glasaj protiv" upozorili su da referendum predstavlja nastavak diskriminacije prema ionako obespravljenoj društvenoj grupi i da očekuju od Vlade da uskoro donese zakon o partnerstvu. Šefica diplomatije Vesna Pusić rekla je ranije da će ukoliko se na referendumu većina birača odluči "za" to biti prvi put da se Ustav unosi diskriminacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

97 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: