Mali: Došao je trenutak naplate

Beograd ima velikih problema sa finansiranjem i ako ne bi ispunio svoje obaveze, grad bi bankrotirao, kaže predsednik Privremenog veća Siniša Mali.

Izvor: B92

Petak, 29.11.2013.

10:16

Default images

Na konstataciju da se Beograd uspešno izborio sa prvim snegom, on je u Kažiprstu B92 rekao da to jeste tako, ali je naglasio da je situacija sa komunalnim preduzećima u glavnom gradu izuzetno teška.

"Većina njih nalazi se u situaciji kada nema dovoljno sredstava za predstojeću sezonu i nabavku goriva, maziva, rezervnih delova. Mogu da navedem primere Gradske čistoće, kojoj je grad uzeo nekih 10 miliona evra za kupovinu zgrada ’Ineks’, ’Ineks eksporta’, zatim GSP-a, koji je u dugovima zbog nabavke nekih vozila", istakao je Mali.

On je dodao da mu je drago što se Privremeno veće uspešno izborilo sa prvim snegom, ali je i napomenuo da to nije isključivo zasluga Privremenog organa, već svih komunalnih službi, kojima je odao priznanje i zahvalnost.

"Ono što smo mi želeli je da grad osvane to jutro bez snega i to se desilo, ali da situacija nije jednostavna - nije, i ono što mi treba da učinimo u narednom periodu je da nakon analize stanja u javnim preduzećima koliko-toliko stabilizujemo ta preduzeća i da im omogućimo da održivo posluju", kazao je Mali, gostujući u Kažiprstu B92.

On je dodao da se nada da će i prilikom narednih padavina, koje se, kako kaže, očekuju sredinom decembra, grad funkcionisati dobro kao i ovaj put, jer je to ono na čemu će, između ostalog, raditi Privremeno veće.

Na pitanje kada će biti završena analiza poslovanja javnih gradskih preduzeća, o čemu se govorilo ranije, Mali kaže da je ta analiza u toku i da će ona biti završena naredne sedmice. "Imali smo niz sastanaka sa direktorima tih preduzeća i tražili smo im finansijske podatke o poslovanju. Rok da se ti podaci dostave ističe danas", rekao je on i dodao da će se zbog toga analize završiti u ponedeljak, nakon čega će biti predstavljene javnosti, a na osnovu njih će biti odlučeno i sve u vezi sa direktorima javnih gradskih preduzeća.

Mali je najavio i da se, u okviru analize rada javnih preduzeća, može očekivati i analiza rada "Bus plus sistema", što će biti deo analize o poslovanju GSP "Beograd".

Prema njegovim rečima, prethodnoj gradskoj vlasti je bilo najbitnije da uzme kredit kako bi se stvorio privid funkcionisanja grada, ali sada su ti krediti došli na naplatu, što je bilo rađeno i na nivou Republike. "Došao je trenutak kada to morate da vratite i ne možete više da se zadužujete", napominje Mali.
Foto: B92
Na konstataciju da je Demokratska stranka ranije saopštila da nije tačno saopštenje da bi Beograd bankrotirao da nije došlo Privremeno veće, jer je na računu ostavljeno pet milijardi dinara, Mali objašnjava da jeste činjenica da bi grad uskoro bankrotirao.

"Informacija da je na računu bilo tih pet milijardi je tačna, ali ako se neko razume u javne finansije, razumeće takođe da su to pare koje su namenski određene i koje grad Beograd ne može da koristi. To su pare raznih fondova, za stanovanje, životnu sredinu, gradsku građevinsku inspekciju...To su namenski novci koji su se skupili na namenskim računima tokom većeg broja godina i imate paradoks da ti novci koji su namenski, da njih nemožete da dirate", objašnjava Mali.

"Kao i sa lokalnim samoupravama, kada ih pitate jesu li oni u suficitu ispalo bi da jesu, jer u ovom trenutku imaju 10 ili 11 milijardi na računu, ali taj novac nije likvidan, jer je namenski. Iz toga se ne isplaćuju plate i obaveze grada", kazao je on i dodao da je tako ta informacija irelevantna za funkcionisanje lokalnih samouprava.

"Ono što je bitno je da smo polovinom novembra, kada smo mi došli, dug bio 5,7 milijardi dinara samo za funkcionisanje grada do kraja godine. Ukoliko ne budemo u mogućnosti da nađemo ta sredstva, grad bi bankrotirao, jer ne bi mogao da vraća svoje obaveze", rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, novca za funkcionisanje grada u ovom trenutku nema i ono što Privremeno veće pokušava jeste da uradi sve da, s jedne strane obezbedi potrebna sredstva do daljeg, a s druge da ispoštuje sve ono što ima, poput plata, socijalnih davanja... Zbog toga će, kako objašnjava, biti u ponedeljak završen rebalans budžeta grada Beograda, koji će biti drugačije koncipiran, odnosno baziraće se na tome da će grad morati da se odrekne nepotrebnih investicija, kako bi mogao da ispuni svoje osnovne obaveze, a to su upravo plate, penzije, obnove škola....A odmah nakon rebalansa biće urađen i budžet za narednu godinu, istakao je predsednik Privremenog veća.

Na pitanje da li će ove godine biti tradicionalne novogodišnje proslave na Trgu Republike, Mali je rekao da će se Veće potruditi da bude organizovana skromna proslava u skladu sa mogućnostima, ali da može da se desi i da je ne bude.

Na pitanje da li zna kada će biti održani izbori u Beogradu, Mali je odgovorio da za njih postoje zakonski rokovi i da je zadatak Privremenog veća da kad predsednik Skupštine raspiše izbore, organizuje te izbore.

"Nikada do sada se nisu održavali izbori samo na nivou grada, bez izbora na nivou opština, tako da će sa strane logistike i organizacije to biti veoma težak posao. Mi moramo da se spremamo kao da će izbori biti sutra", rekao je Mali i dodao da u vremenu do raspisivanja izbora, Veće radi na pripremnim aktivnostima za njih.

Upitan da li će on biti kandidat za gradonačelnika, Mali je rekao da ne razmišlja o tome i da daje sve od sebe da grad funkcioniše kako treba dok je na čelu Privremenog veća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

178 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: