Sećanje na rođendan bivše države

Društvo za istinu o NOB i avnojevskoj Jugoslaviji i Savez antifašista Srbije obeležili su 70 godina od Drugog zasedanja AVNOJ-a.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.11.2013.

20:13

Default images

Danas se navršava 70 godina od Drugog zasedanja AVNOJ-a u Jajcu, BIH, na kojem su , u jeku Drugog svetskog rata, 1943. godine, predstavnici naroda iz svih krajeva tada okupirane i podeljene Jugoslavije doneli odluku o obnavljanju jugoslovenske države kao federalne republike.

U Jajcu počeo dvodnevni naučni skup "Drugo zasedanje AVNOJ-a i državnost zemalja naslednica SFRJ 1943-2013".

U okviru Dana AVNOJ-a (Antifašističko Veće Narodnog Oslobođenja Jugoslavije), koji će trajati do nedelje, održaće se i promocije knjiga, a centralna svečanost je sutra, u subotu.

Od završetka Drugog svetskog rata 1945. godine, 29. novembar, Dan Republike, bio je najveći praznik Jugoslavije.

Mediji u BiH ne posvećuju veliku pažnju ovom datumu. Neki ga nazivaju "praznikom zemlje koja više ne postoji", a drugi povodom 29. novembra samo šturo izveštavaju o istorijskim činjenicama.

Bivši predsednik Predsedništva SFRJ Raif Dizdarević rekao je danas za tursku agenciju Anadolija da bi "bila bi iluzija misliti da se može obnoviti zajednička država".

"Moguće je postojanje i razvoj tog procesa prvo u bilateralnoj saradnji, a drugo u saradnji balkanskih zemalja o onim pitanjima u kojima imaju zajedničke interese. Tu će igrati određenu ulogu perspektiva ulaska svih balkanskih zemalja u Evropsku uniju (EU). Mada i tu ne treba imati iluziju da je to proces koji će se brzo odvijati i brzo donositi plodove", kazao je Dizdarević.

Dodao je da treba doći do dogovora da zemlje Balkana, u sklopu EU, unaprede međusobnu saradnju, pre svega privrednu.

ruštvo za istinu o NOB i avnojevskoj Jugoslaviji i Savez antifašista Srbije obeležili su 70 godina od Drugog zasedanja AVNOJ-a.

Sa skupa je upućen predlog državama naslednicama SFRJ da se obnove i reafirmišu tri savezna praznika kojima su slavljeni zajednička borba, pobeda i višedecenijski život u jednoj zemlji.

Oni su u saopštenju poručili da su ti praznici 4. jul - Dan ustanka naroda Jugoslavije, 9. maj - Dan pobede i 29. novembar - Dan Republike) nasilno i ishitreno ukinuti u ratovima devedesetih godina "na štetu svih naroda zajedno i svakog posebno".

Podsećajući na značaj koji je u istoriji južnoslovenskih naroda imalo zasedanje AVNOJ-a u Jajcu 1943. godine, predsednik Društva za istinu o NOB i Jugoslaviji pesnik Goran Babić rekao je da potomcima "moramo objasniti razloge i uzroke propasti ovdašnje levice i to moramo obaviti beskompromisno i samokritično", ali i "pronaći odgovore na pitanja današnje epohe".

Predsednik Saveza antifašista Srbije Aleksandar Kraus rekao je da, iako nema više zemlje u "kojoj su mnogi od nas proveli veći i najlepši deo života, ta zemlja kao da je, na neki svoj, poseban način, i dalje, vrlo živa".

"Kao deo jugoslovenske državne zajednice, Srbija je značajno doprinela ostvarenju mnogih ciljeva AVNOJ-a i NOB-a", rekao je Kraus i dodao da smo danas svedoci da se mnogi od ciljeva antifašističke borbe ne ostvaruju, a da se istovremeno obnavljaju i mnogi postupci koji po svemu podsećaju na naci-fašizam.

Obrazlažući predlog o vraćanju značajnih datuma iz prošlosti zajedničke države u kalendar državnih praznika, penzionisani general Svetozar Oro rekao je da članovi antifašističkih društava dižu svoj glas i zahtevaju da se "trajno i odlučno iskorenjuje i iskorijeni bratoubilaštvo i da se trajno reafirmiše i afirmiše bratstvo i jedinstvo".
(Tanjug)
Svečanosti u Muzeju "25. maj" prisustvovali su i većnik AVNOJ-a Ljubo Babić, penzionisani general Petar Matić, preživeli borci NOR-a i njihovi potomci, predstavnici Udruženja španskih boraca, članovi porodice Josipa Broza Tita, predstavnici SUBNOR-a i drugi.

29. novembra 1943. godine je održano Drugo zasedanje AVNOJ-a u Jajcu, na kome je doneta odluka o federalnom ustrojstvu Jugoslavije, a kraljevskoj vladi zabranjen povratak u zemlju.

AVNOJ je tada proglašen za vrhovno zakonodavno i izvršno državno telo, koje je donelo istorijske odluke o uređenju Jugoslavije. Tim odlukama ustavnog karaktera izgrađeni su vrhovni državni organi nove Jugoslavije, pa je zbog toga taj datum zapisan kao dan stvaranja nove Jugoslavije.

AVNOJ je odlučio i da se nova Jugoslavija izgradi na demokratskom principu kao državna zajednica ravnopravnih naroda. Josip Broz Tito, generalni sekretar Komunističke partije Jugoslavije i vrhovni komandant Narodno-oslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije, proglašen je za maršala Jugoslavije.

Posle završetka rata, od 1945. godine, 29. novembar se slavio kao dan Republike i bio jedan od najvećih praznika u nekadašnjoj SFRJ.
(Tanjug)
Prema tadašnjem Zakonu o državnim praznicima proslavljao se u dva neradna dana, uz svečane akademije u glavnim gradovima republika bivše države, uz počasne plotune, a 1964. ustanovljena je i nagrada AVNOJ-a. Đaci prvaci su dobijali crvene pionirske marame, deljena su razna ordenja.

Poslednji put ovaj praznik obeležen je u Srbiji 2001, jer ga je savezna skupština zvanično ukinula tek sredinom novembra sledeće godine. Do 1997. godine 29. novembar je slavljen kao dan sećanja na Drugo zasedanje AVNOJ-a, ali je od tada počeo da se praznuje kao dan kada je 1945. Jugoslavija i formalno prestala da bude monarhija i postala republika. Ta zamena nastala je kao izraz kritike da je SRJ nastavila da obeležava praznik nepostojeće države - federacije šest republika - koja se raspala 1991.

U ranijem periodu, Srbija je, inače, predstavljala svojevrstan presedan u obeležavanju praznika, koji su morali da nestanu posle raspada jugoslovenske države i zajednice sa Crnom Gorom.

Kao dan državnosti SRJ uveden je 27. april, kada je 1992. godine, proglašen ustav nove države, poznat kao "žabljački".

Društvo za istinu o Narodno-oslobodilačkoj borbu i Jugoslaviji I Savez antifašista Srbije tu godišnjicu obeležiće svečanom akademijom u Muzeju istorije Jugoslavije (25. maj) u 11 sati.

Godišnjicu zasedanja AVNOJ-a predstavnici Pokreta za evropsku kulturnu saradnju obeležiće polaganjem venaca na grob nekadašnjeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita u Kući cveća u 11.20.

Taj pokret je saopštio da će obeležavanje 29. novembra ove godine imati i regionalni karakter, jer će akciju podržati i predstavnici pokreta koji deluju u Makedoniji i u Bosni i Hercegovini.

Povodom 70 godina od zasedanja AVNOJ-a, u Jajcu će biti organizovan dvodnevni naučni skup na temu "Drugo zasedanje AVNOJ-a i državnost zemalja naslednica SFRJ 1943-2013". U Danima AVNOJ-a, koji će trajati do nedelje, biće održane i promocije knjiga, a centralna svečanost zakazana je za subotu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

192 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: