Van Rompej u Varšavi zbog Ukrajine

Predsednik Evropskog saveta pre puta na samit Istočnog partnerstva koji se održava u Viljnusu otišao je u Varšavu kako bi razgovarao o Ukrajini.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 28.11.2013.

11:57

Default images

Herman van Rompej će sa poljskim zvaničnicima razmotri situaciju u Ukrajini čije su vlasti odustale od potpisivanja Sporazuma o pridruživanju EU.

Poslednje konsultacije pred samit Herman van Rompej obavlja s predsednikom Poljske Bronjislavom Komorovskim koji je za krah pregovora o pridruživanju Ukrajine optužio Rusiju i njen pritisak, kao i s premijerom Donaldom Tuskom.

"Nećemo licitirati ko će dati Ukrajini više - EU ili Rusija. Nije to suština evropske integracije", kazao je za današnju "Žečpospolitu" šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski.

Šef poljske diplomatije kao primer na koji bi Ukrajina trebalo da se ugleda naveo je Moldaviju koja se ne cenjka, sprovodi reforme i zato dobija pomoć koja se, računata po stanovniku, bliži visini pomoći zemljama koje su na pragu članstva u EU.

"Jeste istina da u procesu ujedinjenja Evrope ulazak u EU postaje sve teži. Nekada je zemlja postajala članica i zatim imala vremena za usklađivanje svojih zakona. Mi smo morali da usvojimo većinu legislative pre ulaska u Uniju. Srbija danas radi isto što i mi, s tim da je legislativa još obimnija", rekao je Šikorski.

On je upozorio da je cenjkanje pogrešan pristup i da Ukrajina ne može da traži uslove kakve je, recimo, imala Švedska.

"Što duže se Kijev cenjka, to će, svakom decenijom, uslovi (ulaska u EU) biti teži. Jedina istinska strategije pristupanja je to da zemlja radi ono što je ionako za nju samu dobro - da uvodi osvedočene evropske standarde", rekao je Šikorski.

Poljski ministar podsetio je da, kada je Poljska 1991. godine potpisivala sporazum o pridruživanju EU, nije bilo ni pomena od obećanja punopravnog članstva.

"Jedina pomoć koju smo tada dobili bila je milijarda dolara i to samo kao kredit za stabilizaciju zlota. A ni tu pomoć nismo dobili od EU već od SAD. Takva strategija Zapada bila je ispravna. Preterano oslanjanje na fondove iz inostranstva vodi nerealnim procenama stanja", kazao je šef poljske diplomatije.

Da je Ukrajina modernizovala svoju privredu, danas ne bi bile teme ni gas, ni milijarda, 10 milijardi ili 20 milijardi evra, već to kako da privuče uspešno strana ulaganja, zaključio je Šikorski u intervjuu poljskom listu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: