"Neće biti istrage o Del Ponteovoj"

Mehanizam za međunarodne krivične sudove odbacio zahtev Karadžića da se protiv bivše glavne tužiteljke Karle del Ponte sprovede istraga zbog nepoštovanja suda.

Izvor: Beta

Četvrtak, 28.11.2013.

16:38

Default images

Ocenjujući da je taj zahtev neosnovan, sudija Mehanizma zadužen za rešavanje Karadžićevog zahteva Bakone Moloto, obrazložio je da "nema razloga da se veruje da je Karla del Ponte odgovorna za nepoštovanje suda".

Prethodno je Haški tribunal proglasio nenadležnim za taj zahtev.

Bivši predsednik Republike Srpske, kome Tribunal sudi po optužnici za genocid u BiH, tvrdio je da je Del Ponteova 2004. prekršila pravila Tribunala time što je američkim diplomatama prenela sadržaj poverljivog spiska svedoka koji je optuženi Slobodan Milošević podneo sudu.

Sudija Moloto ocenio je da spisak Miloševićevih svedoka, iako ga je odbrana podnela kao poverljiv dokument, nije bio pod pečatom po odluci Tribunala i da, stoga, Del Ponteova nije prekršila naređenje sudija.

Takav argument, zahtevajući da Karadžićev zahtev bude odbačen, upotrebilo je i tužilaštvo.

Karadžić je, u zahtevu za otvaranje istrage, citirao diplomatsku depešu koju je Ambasada SAD u Hagu, 16. aprila 2004, uputila Stejt departmentu. U depeši piše da je Del Ponteova, istog dana, američkim diplomatama prenela ko je na listi svedoka Miloševićeve odbrane, koju je bivši predsednik Srbije i SRJ, tri dana ranije, sudu podneo kao poverljiv dokument.

Čitajući direktno sa liste izvučene iz podneska, ona je rekla da su podneskom obuhvaćeni bivši predsednik Bil Klinton (Bill Clinton), bivša državna sekretarka Madlen Olbrajt (Madeleine Albright), bivši ministar odbrane Vilijam Koen (William Cohen), ambasador Kristofer Hil (Christopher Hill), general Vesli Klark (Wesley Clark) i bivši ambasador Ričard Holbruk (Rićard Hoolbroke), piše u depeši koju citira Karadžićeva odbrana.

U odgovoru na Karadžićev podnesak, tužilaštvo je podsetilo i da je u uvodnoj reči na suđenju 2002. Milošević, koji se branio sam, poimence najavio da će većinu tih američkih zvaničnika pozvati da svedoče.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: