Janukovič: Ne bojim se mitinga

Šestog dana protesta opozicije predsednik Ukrajine obratio se građanima u televizijskom intervjuu i rekao da se pitanje evrointegracija ne rešava na trgovima.

Izvor: B92

Sreda, 27.11.2013.

19:09

Default images

Predsednik Viktor Janukovič je rekao da će štititi nacionalne interese i saopštio da je nemoguće da se promeni odluka o zaustavljanju procesa evrointegracija, kao i da se ne boji mitinga.

U međuvremenu, građani i opozicija rešeni su da ostanu na trgovima do kraja. Oni su tu danonoćno.

Uz usklike “živela Ukrajina” , “dole premijer”, “vladu u zatvor” i “sramota” opozicija je sa evropskog trga došla do zgrade vlade da je blokira kako je i vlast blokirala evrointegracije odlukom da ne potpiše SSP.

“Vlada uopšte nema ovlašćenja da donese odluku koju je donela. To nije u njihovom punomoćju. To je nezakonita odluka”, kaže jedan demonstranata.

“U Rusiji mnogi misli da smo mi njihovo predgrađe. Možda jesmo na granici Rusije, ali smo u centru Evrope, a oni su centar Azije. Ja hoću u Evropu”, kazao je drugi.

Trojica lidera opozicije ujedinjena oko istog cilja probali su da predaju svoje zahteve i primedbe, ali bez uspeha - svi ulazi su bili zatvoreni i okruženi sa nekoliko stotina specijalaca.

“Vrata su zatvorena, piše zbog rekonstrukcije. Nadam se da su zatvorena zbog rekonstrukcije na evropski način. Treba im promena, a ne da narod plaše policijom. Pokazaćemo im šta je evropska rekonstrucija”, rekao je Kličko.

Lideri opozicije obećali su da će i oni biti na samitu u Viljnusu, a ne samo predsednik Janukovič za koga tvrde da ne predstavlja prave težnje većine Ukrajinaca.

“Reći će Evropi da postoji i drugo mišljenje i da našu vladu nije briga šta misli narod. Kada se dešavaju ovako masovni protesti, treba da se pregovara, jer svi vide da se narod uopšte ne slaže sa takvom odlukom”, kaže jedna Ukrajinka.

Dok se opozicija i vlast spremaju za samit, a partijski aktivisti mitinguju ispred vlade, građanski protest bez stranačkih zastava raste na Majdanu, na Trgu nezavisnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: