Konačno: Nemačka dobila koaliciju

Nemačka kancelarka Angela Merkel postigla je dogovor o koaliciji sa Socijaldemokratskom partijom Nemačke (SPD), saopštili su danas zvaničnici.

Izvor: B92

Sreda, 27.11.2013.

07:44

Default images

Dogovor je postignut više od dva meseca pošto je Hrišćansko-demokratska unija (CDU), zajedno sa sestrinskom bavarskom strankom Hrišćansko-socijalnom unijom (CSU), na izborima za Bundestag osvojila 41,5 odsto glasova.

Ovaj dogovor treba početkom decembra da odobri članstvo SPD-a, a ishod tog glasanja je, kako ocenjuje agencija Frans pres, još neizvestan.

Ako SPD bude odobrio formiranje koalicije, Merkelova će od 17. decembra ponovo biti na čelu nemačke vlade, što će biti njen treći uzastopni mandat. "Reč je o paketu mera koje možemo da predstavimo našoj stranci i koji možemo da odobrimo", rekla je generalna sekretarka SPD-a Andrea Nalez.
Beta-AP
Ona je kazala da je postignut dogovor o povećanju minimalne zarade i da će od 2015. godine nadoknada za sat rada iznositi najmanje
8,5 evra.

Povećanje minimalne zarade bila je jedna od ključnih tačaka predizborne kampanje socijaldemokrata i najvažniji uslov za formiranje koalicije.

SPD je uspeo i da se izbori za mogućnost da deca koja su rođena u Nemačkoj, a roditelji su im strani državljani, dobiju dvojno državljanstvo.

Generalni sekretar CDU-a Herman Greje je izrazio zadovoljstvo zato što nije postignut dogovor o povećanju poreza, za šta su se takođe zalagale socijaldemokrate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: