BiH: Optužnica protiv predsednika

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv predsednika Federacije BiH Živka Budimira jer je na nezakonit način pomilovao i oslobodio zatvorskih kazni više osoba.

Izvor: B92

Sreda, 27.11.2013.

13:29

Default images

Među pomilovanim osuđenicima bili su višestruki povratnici u izvršenju kaznenih dela, osobe o čijem pomilovanju nadležne institucije nisu dale pozitivno mišljenje, te osobe čije je puštanje na slobodu ugrozilo sigurnosti građana.

Ukupan broj pomilovanih osoba, obuhvaćenih optužnicom je 27.

Oružanim incidentima i drugim krivičnim delima koja su činile nezakonito pomilovane osobe teško je ugrožena sigurnost građana BiH, saopštilo je danas Tužilaštvo BiH.

Među pomilovanim bile su osobe kojima se dva puta davalo pomilovanje što je izričito zabranjeno zakonom, i osobe koje čak nisu ni počele izdržavanje kazne.

Optuženi u predmetu Budimir i drugi terete se za kaznena dela zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja, primanja i davanja poklona ili drugih oblika koristi, i za protivzakonito posredovanje. Tužilaštvo je u tom predmetu podiglo optužnicu i protiv Petra Barišića, Zorana Mikulića, Sauda Kulosmana, Hidajeta Halilović, željka Asića i Armina Kulovca.

U optužnici je predloženo saslušanje 79 svedoka i tri veštaka, kojima će tužiteljstvo dokazivati krivicu optuženih osoba.

Optužnica Tužilaštva BiH je prosleđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: