"Timošenkova da ne ometa put ka EU"

Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič izjavio je da "pitanje Julije Timošenko ne treba predstavljati prepreku Ukrajini za njen proces evrointegracija".

Izvor: Tanjug

Sreda, 27.11.2013.

13:59

Default images

"Šta je Evropska unija - sud?", upitao je Janukovič, dodajući da pitanje zatočene bivše premijerke Timošenkove ne sme ometati integraciju Kijeva u Evropsku uniju.

Janukovič je ovo izjavio uoči samita "Istočnog partnerstva" u Vilnjusu u petak 29. novembra, na kom je prvobitno bilo predviđeno potpisivanje Sporazuma sa EU.

Ukrajinska vlada 21. novembra obustavila je pripreme za potpisivanje Sporazuma, motivišući tu odluku neophodnošću razvoja ekonomskih odnosa sa Rusijom i Zajednicom Nezavisnih Država i nalažući resornim ministarstvima da obnove dijalog sa zemljama Carinske unije i ZND o aktiviranju trgovinsko-ekonomskih veza, kao i predlaganje Rusiji i EU formiranja trilateralne komisije.

Evropska komisija izrazila je juče zabrinutost zbog odluke bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko da stupi u štrajk glađu, ponovivši da EU ostaje pri stavu da rešenje pitanja Timošenkove ostaje uslov za potpisivanje sporazuma o pridruživanju između Kijeva i Brisela.

Portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, Maja Kocijančič, rekla je da, uzevši u obzir odluku Timošenkove da stupi u štrajk glađu, EU može da saopšti samo da je zabrinuta zbog toga i da poziva Ukrajinu da donese odluku kada je o tom slučaju reč.

Kocijančić je ponovila stav EU o potpisivanju sporazuma o pridruživanju s Ukrajinom, rekavši da ponuda još važi, prenela je agencija Ukrinform.

Timošenko, koja služi sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog zloupotrebe službenog položaja, saopštila je da je stupila u štrajk glađu kako bi izvršila pritisak na ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča da potpiše sporazum o pridruživanju sa Evropskom unijom.

Prošle sedmice, vlada Ukrajine obustavila je pripreme za sporazum sa EU, za koji je prvobitno bilo planirano da bude potpisan na samitu "Istočnog partnerstva" u Vilnjusu, od 28. do 29. novembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: