Putin: Depolitizujte temu Ukrajine

Predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao je EU da depolitizuje temu evrointegracija Ukrajine.

Izvor: B92

Utorak, 26.11.2013.

19:01

Default images

On poziva EU i da prihvati predlog predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča za održavanje trostranih pregovora Rusija-Ukrajina-EU.

Putin veruje da bi te konsultacije mogle da budu organizovane na nivou poslovnog sektora Rusije, Ukrajine i EU, "kako bi oni koji učestvuju u realnoj ekonomiji mogli da se sastanu, porazgovaraju o svojim strahovanjima i formulišu svoje pristupe i predloge, dok bismo mi, sa naše strane, doneli odgovarajuće administrativne odluke".

Ruski predsednik je na konferenciji za novinare u Trstu posle razgovora s italijanskim premijerom Enrikom Letom naglasio da je, u svakom slučaju, izbor na suverenoj Ukrajini i da će Moskva prihvatiti taj izbor, prenela je agencija Itar-Tass.

Putin je takođe rekao da Evropska unija ne treba da kritikuje Moskvu zbog njenog straha od potencijalnih posledica ako bi Ukrajina potpisala trgovinski sporazum sa Briselom, istakavši da bi to preplavilo Rusiju proizvodima iz EU i predstavljalo "veliku pretnju" ruskoj ekonomiji.

"Pozivam naše prijatelje u Briselu da se uzdrže od teških reči" povodom pozicija Moskve o evrointegraciji Kijeva, rekao je Putin.

On je istakao da Rusija nije razmatrala preispitivanje sporazuma ruske državne kompanije "Gasprom" o isporukama gasa Ukrajini u nastojanju da navede Kijev da ne potpiše trgovinski sporazum sa EU.

'Gasprom' i (ukrajinski 'Naftogaz') imaju sporazum koji, kako mislim, važi do 2019. i mi nismo razmatrali njegovu reviziju", rekao je Putin.

Italijanski premijer Enriko Leta je rekao da podržava ponudu ukrajinskog predsednika Janukoviča za trilateralne pregovore.

Putin je naglasio da će Rusija nastaviti saradnju sa Ukrajinom, bez obzira da li će Kiev doneti odluku o potpisivanju sporazuma o pridruženju sa EU.

"Mi smo radili zajedno i nastavićemo taj rad, bez obzira šta Ukrajina odluči po pitanju potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovinskoj zoni sa EU", rekao je Putin.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je danas saopštilo da je zbunjeno optužbama EU da je Moskva učinila pritisak na Kijev da odustane od potpisivanja ključnog trgovinskog i partnerskog sporazuma sa 28-očlanim blokom.

"Moskva je obaveštena o zajedničkom stavu predsednika Evropske unije Hermana van Rompeja i predsednika Evropske komisije Žozea Manuela Baroza po pitanju Ukrajine. Te i nedavne izjave niza evropskih političara i lidera EU izazivaju zbunjenost i razočarenje", navedeno je u saopštenju ministarstva.

Barozo i Van Rompej su u ponedeljak izjavili da "snažno ne odobravaju rusku poziciju i akcije" po pitanju Ukrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: