SAD odustaju od gonjenja Asanža?

Ministarstvo pravde SAD zaključuje da treba odustati od krivičnog gonjenja Džulijana Asanža, jer bi u suprotnom moralo da tuži i američke medije i novinare.

Izvor: Tanjug

Utorak, 26.11.2013.

17:29

Default images

Kako za "Vašington post" kažu neimenovani zvaničnici ovog ministarstva, formalna odluka još nije doneta, ali su minimalne šanse da Asanž bude optužen da je na internetu objavio vojna i diplomatska dokumenta koja su imala oznaku tajnosti.

Iako su slične optužnice podignute protiv Edvarda Snoudena i bivšeg američkog vojnika Bredlija Meninga, pravni savetnici ministarstva navode da je ovo drugačiji slučaj, pošto Asanž nije bio zaposlen u nekoj američkoj državnoj instituciji, pa zbog toga i ne može da bude optužen za odavanje podataka.

"Kada bi Asanž bio optužen, morali bi da budu optuženi i novinari", objasnio je za "Vašington post" bivši portparol ministarstva pravde Metju Miler.

U tom slučaju bi se na meti tužilaštva našli i "Njujork tajms", britanski "Gardijan" i "Vašington post", pošto su ti listovi objavljivali Asanžove podatke s Vikiliksa.

Portparolka Vikiliksa Kristin Hrafnson rekla je ranije ove nedelje da ta organizacija očekuje zvaničnu i formalnu potvrdu da je američke vlada odustala od gonjenja Asanža.

Međutim, prema pisanju vašingtonskog dnevnika, za sada nije jasno da li će Ministarstvo pravde SAD i formalno saopštiti da zatvara istragu.

Asanž se od juna prošle godine nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu, gde je dobio politički azil. Njega Švedska optužuje za navodni pokušaj silovanja u toj zemlji, ali se njegove pristalice plaše da bi on, ako bi prihvatio da u Švedskoj odgovara za te optužbe, kasnije mogao da bude izručen SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: