Gašparovič: Vidimo Srbiju u EU

Slovačka vidi budućnost Srbije u EU i nada se da će pristupni pregovori uskoro početi, izjavio je slovački predsednik Ivan Gašparovič, prenela je agencija TASR.

Izvor: Tanjug

Utorak, 26.11.2013.

16:42

Default images

Gašparovič je u ponedeljak primio akreditive novoimenovanog ambasadora Srbije u Slovačkoj Šanija Dermakua, koji je tom prilikom ponovio da će njegova zemlja podržati usvajanje okvira za pregovore sa Srbijom na sednici Evropskog saveta u decembru, bez bilo kakvih dodatnih uslova, prenela je slovačka agencija.

Slovački predsednik je uveren da nova vlada Srbije zaslužuje pohvalu za napore u pogledu dijalogu sa Prištinom kao i za stabilizaciju unutrašnje situacije u Srbiji.

On je potvrdio da je glavni cilj njegove zemlje u tom procesu da motiviše Beograd da nastavi konstruktivan dijalog sa Prištinom.

"Zaista cenim činjenicu da je predsednik (Tomislav) Nikolić učestvovao na samitu 20 centralnoevropskih predsednika koji sam organizovao u junu, a na kome je bio i predstavnik Kosova", rekao je Gašparovič.

On je istakao da je Slovačka zainteresovana za stabilnost i prosperitet Srbije i zbog bogate istorije odnosa dveju zemalja i spremna da pomogne Srbiji ne samo politički, već i svojim iskustvom u procesu priključenja EU, prenela je slovačka agencija.

Dermaku je zahvalio Republici Slovačkoj na podršci u pitanjima evropske integracije Srbije, kao i na stavu po pitanju (nepriznavanja) nezavisnosti Kosova. Slovačka, je "blizak prijatelj" Republike Srbije, dodao je on.

Govoreći o bilateralnim odnosima, Gašparovič je posebnu pažnju posvetio jačanju trgovinskih odnosa.

"Visok kvalitet naših političkih odnosa treba da se prenese i na intenzivniju ekonomsku saradnju. Verujem da ćete posvetiti veću pažnju tom polju delatnosti tokom vaše misije", zaključio je slovački predsednik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: