"Uspešan skrining Srbija - EU"

Tanja Miščević ocenjuje uspešnim prvi bilateralni "skrining" o usaglašenosti srpskih propisa s EU na polju nadzora trošenja budžetskih i drugih javnih sredstava

Izvor: B92

Utorak, 26.11.2013.

08:22

Default images

"Predstavili smo situaciju u Srbiji vezanu za jedno poglavlja pregovora o članstvu s EU, a to je suštinski važno pitanje funkcionisanja Srbije kao države, kad je reč o delovanju unutrašnje finansijske kontrole, budžetskih korisnika, kako državna revizorska institucija nadzire trošenje budžetskih sredstava, znači poreskih obveznika", objasnila je Miščevićeva koja je glavna pregovaračica Srbije o članstvu s EU.

Šef srpske delegacije, državni sekretar u Ministarstvu finansija Nikola Ćorsović, istakao je da srpska državna uprava već odavno radi na pitanju finansijskog nadzora i, imajući u vidu da tu neće biti nekih političkih pitanja, pregovori o tom poglavlju su u interesu same Srbije da se valjano uredi sistem finansijskog upravlja u zemlji.

Takođe je, kako je dodala Tanja Miščević, na osnovu materijala koje je dala na uvid srpska strana, uzajamno razmotreno kako su usklađeni standardi Srbije i EU na tom polju i problemi s kojima se srpske institucije susreću, pa su upoređeni raniji statistički podaci s najnovijim od ove godine.

Ona je navela da je vidljivo, a to su stavili do znanja i predstavnici Evropske komisije, da se sve odvija dobro i da su srpski predstavnici i stručnjaci veoma dobro pripremljeni.

Srbiji je veoma stalo da se što pre s EU otvore pregovori o ovom poglavlju trošenja javnih sredstava, jer je to bitno i za samu Srbiju kao državu, naglasila je šefica tima Srbije za predstojeće pregovore o članstvu Srbije i EU.

Ćorsović je rekao da smatra da će srpska strana u relativno doglednom roku moći da odgovori na sve zahteve EU.

Srpski državni sekretar je ukazao na to da su predstavnici Evropske komisije želeli da se uvere da srpski sistem finansijskog nadzora trošenja budžetskih i drugih javnih sredstava funkcioniše u praksi i da nije samo skup metodolija, dokumenata i strategija, što će biti jako važno i u toku samih pregovora.

Skrining, odnosno analitički pregled i ocena usklađenosti nacionalnog zakonodavstva Srbije sa zakonodavstvom Evropske uniječine dve vrste sastanaka: uvodni (eksplanatorni), na kojem su predstavnici srpske vlade već prethodno od zvaničnika Evropske komisije dobili uvid u zakone o finansijskom nadzoru u EU, kao i vid bilateralnog skupa koji je danas održan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: