Rama:2014. za jaču saradnju regiona

Premijer Albanije Edi Rama ocenio je da je iduća godina prva u koju zemlje Balkana ulaze bez konflikata, i da tu šansu treba da iskoriste za veću saradnju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.11.2013.

20:13

Default images

„Pre deset godina živeli smo u drugačijem svetu, danas se svet na Balkanu promenio dramatično, a 2014.će biti prva godina od kada Balkan postoji da nema konflikata.

Svi će slaviti kući, a niko neće biti na pozoru sa puškom uperenom prema susedima“, kazao je on u obraćanju na 10. Bečkom ekonomskom forumu, dodajući da je to najveće dostignuće.

Istovremeno, smatra Rama, to je i velika šansa za sve zemlje regiona.

On je kazao da su sve balkanske zemlje premale same za sebe, da su nerešeni problemi u prošlosti ostavili tragove, to jest negativne posledice po ekonomije.

Prema njegovim rečima, loši odnosi odrazili su se na ekonomije svih zemalja regiona.

„Sada je vreme da gledamo napred sa novim vizijama i razmotrimo kako možemo da šansu koja nam se pruža iskoristimo i da naš kraj pretvorimo u region ekonomije. To nije lak zadatak, ali je regionalna integracija nešto što bi trebalo i što mi moramo da uradimo. Moramo da sarađujemo da pronađemo načine i nove prilike za investicije i razvoj“, naveo je šef albanske vlade.

Rama je kazao da su potrebni projekti na Balkanu mali, ali istovremeno preveliki za jednu zemlju samu.

S tim u vezi je pomenuo jadranski autoput, energetsku bezbednost regiona i trgovinu, dodajući da je osnova svega više saradnje.

On je poručio da je Balkan poslednji „deličh za kompletiranje evropske mape“, ukazujući da je svestan da oni koji se kasnije pridružuju moraju da ispune više kriterijuma nego oni koji su to učinili ranije.

Međutim, Rama je naglasio da proces evropske integracije pomaže svim zemljama, jer jača institucije i približava zemlje u svim svefaram EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: