Počinje raščišćavanje Generalštaba

Zgrada starog Generalštaba biće raščišćena posle više od 14 godina otkako je razrušena u NATO bombardovanju. Radovi će početi u utorak i trajaće 70 dana.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.11.2013.

16:25

Default images

Radove na zgradi na uglu Nemanjine i Kneza Miloša u Beogradu, koja je oštećena 1999. godine, izvodiće Ministarstvo odbrane i Vojske Srbije

U saopštenju Ministarstva odbrane navodi se da je predviđeno da radovi traju 70 radnih dana i da će obuhvatiti raščišćavanje urušenih ostataka armiranobetonske konstrukcije objekta od suterena do vrha bloka aneksa.

Prilikom izvođenja svih radova bezbednost prolaznika, saobraćaja i angažovanog ljudstva biće na prvom mestu, ističe se u saopštenju.

Za planirane radove Ministarstvo odbrane pribavilo je sve neophodne saglasnosti od nadležnih gradskih institucija.

Ukupna bruto površina dela zgrade "B" predviđenog za raščišćavanje iznosi oko 2.100 kvadratnih metara.

Celokupni radovi biće izvedeni u organizaciji Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Izvođač radova je Vojnograđevinska ustanova "Beograd", investitor Vojnograđevinski centar, a pirotehničko obezbeđenje pružiće Vojska Srbije, piše u saopštenju.

Ministarstvo građevine i urbanizma saopštilo je početkom februara da je Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture dostavio inicijativu za brisanje zgrade Generalštaba iz registra kulturnih dobara.

Zgrada Generalštaba proglašena je 2005. godine za kulturno dobro.

"Republička građevinska inspekcija obavila je vizuelni inspekcijski pregled zgrade Generalštaba i konstatovala da se delovi zgrade prema Nemanjinoj ulici mogu urušiti u slučaju elementarnih nepogoda, što predstavlja neposrednu opasnost za život i zdravlje ljudi, odnosno bezbednost saobraćaja", navodeno je u saopštenju Ministarstva građevine.

Podsetimo, lokacija Generalštaba nekoliko puta se pominjala kao mesto na kome bi mogao da bude izgrađen luksuzni hotel.

Kao mogući investitori spominjale su se kompanije iz UAE i to nakon posete šeika Muhamed bin Zajed al Nahjana Srbiji, ali i nedavno, prilikom susreta premijera Ivice Dačića i američkog biznismena Donalda Trampa, kada je najavljena mogućnost izgradnje Trampovog hotela u Beogradu. Zvaničnih potvrda nije bilo.

Inače, prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je u februaru da postoji interesovanje za izgradnju hotela na mestu Generalštaba, ali da tu odluku, kako je rekao, ne može da donese jedan čovek.

"Ja ne mislim da je to (ruševine Generalštaba) mnogo lepo. Izaći ćemo pred javnost sa našim predlogom, reći koliko će neko da investira, koliko će naša država da dobije novca za to, ako neko kaže da to nije dovoljno, lepo, ili da smo srušili ne znam šta, ostaće ovako kako oni kažu", rekao je tada Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

122 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: