Zakon o informisanju uskoro u Vladi

Nacrt zakona o javnom informisanju trebalo bi do kraja godine da bude upućen Vladi, najavio je pomoćnik ministra kulture Saša Mirković.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 25.11.2013.

13:44

Default images

Još dva zakona iz paketa medijskih zakona - nacrti zakona o elektronskim medijima i javnim servisima biće upućeni Vladi Srbije u prvom tromesečju 2014, dodaje Mirković.

Na sednici Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije, Saša Mirković je kazao da je na polovini rad na zakonu o elektronskim medijima i da se analiziraju prispeli komentari i predlozi izneti tokom javne rasprave.

Mirković je naveo da je bilo više od 140 učesnika na javnim raspravama i da radna grupa za izradu ta dva zakona zaseda četiri puta nedeljno.

On je dodao i da se u radu na Nacrtu zakona o elektronskim medijima još nije došlo do odbredbi o kablovskim operaterima. "Do tog konkretnog člana, odnosno odredbi nismo još stigli. U Nacrtu zakona o elektronskim medijima to je član 109. Razmatraćemo komentare koji su stigli tokom javne rasprave sa raznih strana na taj član i onda će radna grupa zauzeti stav koji će zatim ići na mišljenje kod resornih ministarstava", kazao je Mirković.
Hrvatska štampa je tokom vikenda objavila da novi zakon o elekronskim medijima u Srbiji uvodi član koji sprečava distributere medijskog sadržaja ili njegovog vlasnika da proizvodi sopstvene vesti ili informativni program. Tu tvrdnju je za Jutarnji list izneo čelnik N1 - televizije koja se najavljuje da će biti pokrenuta u regionu po licenci CNN-a sa planom da se od iduće godine emituje iz Zagreba, Sarajeva i Beograda. N1 je najavljen kao informativni program kablovskog distributera SBB-a, a hrvatski mediji pišu da se u Srbiji u tišini već neko vreme odvija žestok sukob čelnih ljudi N1 i Vlade Srbije koji bi mogao dovesti do odustajanja od pokretanja N1 u Srbiji, a time i propasti projekta u Hrvatskoj.

Saša Mirković je kazao da su u radnoj grupi koja priprema nacrte zakona o elektronskim medijima i javnim servisima, pored njega, i Saša Gajin, vladika Porfirije, Siniša Isakov i Djordje Vlajić. Prema njegovim rečima, radna grupa treba da završi za sedam do osam radnih dana analizu nacrta zakona o javnim servisima, a rok za komentare nakon toga je 21 dan. On je dodao da radna grupa razmatra oko 400 stotine strana pristiglih materijala tokom javne rasprave i da je u ovom trenutku na polovini posao izrade tih zakona.

Mirković je kazao da je taj posao transparentan jer se sve nalazi na sajtu Ministarstva kulture i informisanja, gde su i svi komenatri iz javne rasprave.

"Ona formulacija koja je bila u javnoj raspravi se nalazi na sajtu. U ovom trenutku ne bih ništa predjudicirao. Radna grupa nije još došla do tog člana, o njemu se diskutovalo tokom javne rasprave", rekao je Mirković.

On je naveo da će taj nacrt zakona, kada bude završen, biti posredstvom Kancelarije za pridruživanje EU upućen i u Brisel.

Upitan o sudbini Tanjuga, Mirković je kazao da će status Tanjuga, koji je sada u vlasništvu države, biti definisan Nacrtom zakona o javnom informisanju.

"Taj krovni zakon bi trebalo da bude upućen vladi do kraja godine. Ideja u slučaju Tanjuga je da se država povuče iz vlasničke strukture. Proces privatizacije odnosno izvlačenja države počeo bi tokom naredne godine, a rok je kako je sada predloženo 31. decembar 2014. Do tada bi taj proces trebalo da se okonča. Da li će to biti ranije, to ćemo videti", kazao je Mirković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: