Ne objavljuju izveštaje o radu

Skoro nijedno ministarstvo Vlade Srbije na svom sajtu nema objavljene izveštaje o radu za prošlu i ranije godine, ugovore o javnim nabavkama.

Izvor: Danas

Nedelja, 24.11.2013.

21:35

Default images

Niko ne objavljuje ni planove rada za prethodne godine, glavne akte koji regulišu rad institucije, kao i završne račune i informacije o budžetu razumljive građanima, pokazuje istraživanje „Upotreba novih tehnologija u promociji transparentnosti vlade“.

Izveštaj o radu za prošlu godinu objavili su na svojim internet prezentacijama jedino Ministarstvo kulture i Ministarstvo prostornog planiranja, dok je završni račun za 2012. dostupan jedino na sajtu Ministarstva kulture.

Nijedno ministarstvo nema dostupne završne račune za 2009, 2010. i 2011, ali ni informacije o budžetu za građane „koje su razumljive i obuhvatne“.

Većina ministarstava, takođe, nema ni kontakt informacije o organizacionim jedinicima, a mnogi nemaju čak ni biografije rukovodećih kadrova.

Posmatrajući zbirno sve podatke i dokumente koji su dostupni javnosti, ministarstva unutrašnjih poslova, kulture, prosvete i trgovine i telekomunikacija nalaze se na prvom mestu po transparentnosti rada sa podjednakim brojem bodova koje su dobili u okviru analize sprovedene od avgusta do oktobra na osnovu informacija dostupnih na zvaničnim internet stranicama.

Na poslednjem mestu nalazi se Ministarstvo omladine i sporta, a pri na dnu rang liste su Ministarstvo građevinarstva i Ministarstvo finansija.

„Postoji velika razlika između prvog i poslednjeg ministarstva na rang listi što ukazuje na to da vlada ne sprovodi jedinstvenu politiku transparentnosti, odnosno nema ili ne poštuje pravila o objavljivanju informacija na veb-sajtovima”, kaže za Danas Vukosava Crnjanski Šabović, direktorka Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost - CRTA.

Ovo istraživanje rađeno je u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i BiH, a sproveli su ga CRTA iz Srbije, Centar za demokratsku tranziciju iz Crne Gore, „Zašto ne“ iz BiH i MOST iz Makedonije.

Rezultati pokazuju da vlade ove četiri zemlje objavljuju tek polovinu informacija o svom radu na zvaničnim sajtovima.

Informacije o budžetu nisu dostupne građanima i učešće šire javnosti u procesu kreiranja javnih politika je na minimalnom nivou, pokazuju rezultati regionalnog istraživanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: