EU ne traži privatizacuj medija

Kada je reč o medijima, EU će u procesu integracija od Srbije tražiti ne privatizaciju, već regulisanje finansiranja medija iz javnih sredstava.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 22.11.2013.

13:43

Default images

Šef političkog odeljenja Delegacije EU u Srbiji Luka Bjankoni je na Drugoj regionalnoj konferenciji o medijima na jezicima nacionalnih manjina rekao da iz javnih sredstava može biti finansiran jedino medijski sadržaj od javnog interesa, a sve ostalo predstavlja komercijalni sadržaj, koji treba finasirati iz komercijalno pribavljenih sredstava.

"Programi na manjinskim jezicima su po svojoj prirodi od javnog značaja i njihovo finansiranje iz javnih izvora je neophodnost, ali istovremeno ga treba uskladiti s propisima o državnoj pomoći koji su na snazi u EU", kazao je Bjankoni. Naveo je da deo rešenja problema finansija u manjinskim medijima leži i u projektnom finansiranju, što je ekonomski održivije nego pokrivanje tekućih troškova cele radio i TV stanice ili štampe. On je naglasio da će Saveti za nacionalne manjine igrati ključnu ulogu u procesu modernizacije medija namenjenih nacionalnim manjinama, i imati obavezu da osiguraju uredničku i finansijsku nezavisnost kao preduslov za demokratski razvoj društva. Osvrnuvši se na proveru ustavnosti odredaba Zakona o nacionalnim savetima pred Ustavnim sudom i moguće ukidanje pojedinih, naglasio je da postoje i drugi modeli da se manjinama obezbedi pristup medijima i programima i dodao da Saveti treba da razmišljaju u pravcu finansiranja medijskih sadržaja, a ne operativnih troškova medija. Bjankoni je istakao da je finansijska i urednička stabilnost i nezavisnost Radio-televizije Vojvodine (RTV) ključni element u oblasti medija i informisanja na jezicima manjina. "Drugi kanal RTV je u potpunosti posvećen emitovanju programa na jezicima osam manjina, to dostigniće je jedinstveno u Evropi i mora se sačuvati. Mora biti pronadjeno prelazno rešenje za finansiranje RTV, da bi ova kuća nastavila svoju misiju dok se ne nadje dugoročno rešenje za oba javna servisa", kazao je Bjankoni. Dodao je da bi pored Vojvodine, pristup medijima na jezicima nacionalnih manjina trebalo na isti način omogućiti u celoj Srbiji i u tom smislu bi RTS trebalo da preuzme svoju ulogu u emitovanju na manjinskim jezicima prisutnim van Vojvodine. Drugu regionalnu konferenciju posvećenu medijima na jezicima manjina "Sinteza, sinergija i simbioza", organizuje medijska kuća "Madjar so" i medijska agencija "Heror media pont". Ministarstvo kulture i informisanja nastavlja da podržava medije na jezicima nacionalnih manjina sufinasiranjem njihovih projekata, ohrabrujući ih tako u procesu transformacije i prilagodjavanja tržištu, izjavila je državni sekretar u tom ministarstvu Gordana Predić.

"Mediji u Srbiji prolaze kroz višestruku krizu, finansijsku, etičku profesionalnu" i zato se intenzivno pripremaju odgovarajući zakonski propisi koji bi trebalo da doprinesu poboljšanju medijske slike u našoj zemlji, rekla je ona na drugoj regionalnoj konferenciji posvećenoj medijima na manjinskim jezicima. "Država se trudi da pre svega stvori odgovarajući regulatorni okvir u kojem će manjinski mediji moći nesmetano da funkcionišu i da obavljaju svoju važnu društvenu funkciju”, istakla je Predićeva na skupu u organizaciji dnevnog lista "Madjar so". Očekuje se, dodala je ona, da će u procesu transformacije i prilagodjavanja medija uslovima tržišta, manjinska javna glasila "uz odgovarajuću regulatornu zaštitu", moći da se posevete podizanju kvaliteta svojih sadržaja i da prate tehnička i druga dostignuća u toj oblasti. I potpredsednik vojvodjanske vlade i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić istakao je veliki značaj ne samo opstanka nego razvoja i unapredjivanja medija na manjinskim jezicima, posebno u mnogonacionalnoj Vojvodini. On je upozorio na to da, prilikom donošenja odgovarajućih zakonskih propisa u medijskoj sveri, mora se voditi računa o tome da bude obezbedjeno da prava nacionalnih zajednica u toj oblasti nikako ne budu umanjena, posebno u postupcima privatizovanja lokalnih medija na manjinskim jezicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: