Podrška SAD za EU, reforme, dijalog

SAD podržavaju napore Vlade Srbije na implementaciji briselskog sporazuma, rečeno na sastanku Ivice Dačića i pomoćnika državnog sekretara SAD Hojta Brajana Jia.

Izvor: Tanjug

Petak, 22.11.2013.

20:03

Default images

SAD pružaju punu podršku evropskom putu Srbije, reformskom kursu vlade u Beogradu i pozdravljaju proces dijaloga sa Prištinom na rešavanju problema na Kosovu i Metohiji, ocenjeno je tokom razgovora.

Premijer Dačić je istakao da Vlada Srbije nastoji da poboljša odnose sa Sjedinjenim Državama i ukazao na brojne mogućnosti unapređivanja ekonomske saradnje.

On je istakao da je u prvih devet meseci ove godine izvoz iz Srbije u SAD povećan za 70 odsto u odnosu na isti period prošle godine, i izrazio nadu da će američke kompanije investirati u privredu Srbije, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Mrkić i Ji o Briselskom sporazumu i evrointegraciji Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić sastao se sa Hojtom Jiem, zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara zaduženim za centralnu i jugoistočnu Evropu, u okviru njegove prve posete Beogradu otkad je stupio na tu dužnost.

Ji je istakao značaj odgovornog pristupa Srbije u primeni Briselskog sporazuma i ponovio da SAD podržavaju evrointegracije Srbije, navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Mrkić i Ji su u otvorenom razgovoru razmenili mišljenja o pitanjima od interesa za unapređenje bilateralnih odnosa i aktuelnoj situaciji u regionu Zapadnog Balkana.

Ministar Mrkić je izrazio zadovoljstvo uzlaznim trendom u bilateralnim odnosima i ukazao na značaj koji Srbija pridaje njihovom daljem intenziviranju.

Mrkić je, takođe, upoznao sagovornika sa aktivnostima Vlade Srbije radi uspešne implementacije Briselskog sporazuma i naglasio posvećenost Srbije punoj stabilizaciji prilika na Zapadnom Balkanu.

Ji, koji je početkom novembra na toj funkciji zamenio dosadašnjeg visokog funkcionera Stejt departmenta Filipa Rikera, sastao se danas i s premijerom Srbije Ivicom Dačićem i ministrom bez portfelja zaduženim za Kosovo i Metohiju Aleksandrom Vulinom.

Kako je Tanjugu saopšteno iz ambasade SAD, Ji bi trebalo da razgovara i s prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: