"Platforma EU neće biti javna"

Šef Evropske delegacije u Srbiji Majkl Devenport izjavio je da srpska i platforma EU za pregovore o članstvu neće biti javni dokumenti.

Izvor: B92

Petak, 22.11.2013.

11:34

Default images

Devenport je za agenciju Beta rekao da niko ne treba da očekuje da će platforme moći da vidi na internetu, jer u pregovorima svaka strana ima svoje interese koje mora da zastupa.

Ambasador EU je ocenio da će se "sigurno" doći do pregovaračkog okvira sa Srbijom, ako zaista sve članice EU vide napredak koji očekuju povodom kriterijuma iznetih za vreme junskog zasedanja Evropskog saveta.

Na pitanje da li se sada razmatra jedan ili više pregovaračkih okvira sa Srbijom, on je naveo da je "suština EU" da članice imaju različite perspektive.

"Pregovarački okvir sa Srbijom neće biti poznat pre 20. decembra, ali mislim da ćemo imati bazu za pozitivnu odluku", rekao je Devenport.

Prema njegovim rečima, do sada su među ekspertima dve strane razmenjena međusobna očekivanja i stavovi.

"Ponovićemo sastanke u decembru kada ćemo čuti srpske predloge u vezi sa pravosuđem, borbom brotiv korupcije i diskriminacije. To su oblasti koje će biti od najvećeg prioriteta u pregovorima iduće godine, a u ovom trenutku sve radimo da pripremimo prvu međuvladinu konferenciju, najkasnije u januaru", dodao je.

Devenport je negirao da bi zbog "nekih drugih pitanja" usvajanje i primena zakona iz Medijske strategije mogle otići u drugi plan.

"Mene iznađuje da često čujem tu tezu da će EU zbog ovog ili onog pitanja zanemariti pitanje medijskih sloboda. Mediji jesu sastavni deo poglavlja 23. Ovde govorimo o fundamentalnim pravima i mediji su jedno od ključnih pitanja za EU u procesu proširenja", izjavio je šef delegacije EU.

Devenport je naglasio da je EU "veoma" angažovana na medijskim reformama.

"Taj angažman će se produbiti već od ovog meseca. U funkciji je naš ugovor o sprovođenju Medijske strategije i novog medijskog zakonodavstva koje bi trebalo da uvede ozbiljne promene u medijskoj sferi, uključujući modele finansiranja iz javnih izvora. Mislim da će takvo finsiranje morati da bude transparentno, konkuretno I dostupno svim medijima pod istim uslovima", rekao je on.

Devenport je naveo da će EU pomoći i regulatornim telima da "bolje rade u potpuno novim okolnostima".

Govoreći o Kosovu i mogućim varijantama angažovanja Euleksa posle isteka njegovog mandata polovinom sledeće godine, ambasador nije mogao da predvidi razvoj situacije.

"Teško mi je da kažem šta će se desiti, jer je to odluka za zemlje članice. Idu diskusije, kao što je to slučaj i sa pregovaračkim okvirom. Mogu samo da kažem da Euleks ima bitnu ulogu. Mislim da i Euleks radi na tome, a što se detalja tiče, to je politička odluka za Evropski savet", rekao je Majkl Devenport za agenciju Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: