Salmonela u školi "Drinka Pavlović"

Epidemiolozi Gradskog zavoda za javno zdravlje saopštili su da je laboratorijski nalaz potvrdio dijagnozu salmoneloze kod četiri učenika OŠ "Drinka Pavlović".

Izvor: B92

Četvrtak, 21.11.2013.

16:31

Default images

Roditelji su ih obavestili da još tri učenika imaju iste simptome.

Ekipa Zavoda je, u saradnji sa Republičkom sanitarnom inspekcijom i Republičkom veterinarskom inspekcijom, izašla na teren radi epidemiološkog ispitivanja i preduzimanja mera, nakon što su ih nadležni pedijatar Doma zdravlja "Stari grad" i direktor škole "Drinke Pavlović" juče obavestili da se kod dva učenika pojavila salmoneloza, a kod još pet stomačne tegobe.

"Prema dobijenim podacima, u poslednjih nedelju dana sa stomačnim tegobama i kliničkom slikom salmoneloze obolelo je sedam učenika prvog i drugog razreda ove škole", navedeno je u saopštenju.

U kliničkoj slici obolelih dominirale su povišena telesna temperatura (39 stepeni Celzijusa), učestale kašaste stolice, mučnina, povraćanje i malaksalost.

U OŠ "Drinka Pavlović" svakodnevno se u školskoj kuhinji priprema oko 700 obroka (po 350 obroka za ručak i užinu) za oko 400 učenika.

"Obroke konzumiraju učenici I i II razreda koji su na celodnevnoj nastavi u školi, učenici III i IV razreda koji su u boravku, kao i mala grupa učenika od V do VIII razreda koji posle ili pre početka nastave konzumiraju samo ručak", saopštio je Gradski zavod.

U epidemiji koja je krajem prošlog meseca izbila u nekoliko osnovnih škola u Beogradu, 259 učenika se zarazilo stafilokoknim enterotoksinima, nađenim u špagetama bolonjeze i kuvanim špagetama koje su pripremljene u restoranu "Zlatna varoš".

Utvrđeno je da su svi oboleli jeli hranu posluženu na ručku 30. oktobra, u okviru produženog boravka učenika.

Povodom najnovijeg slučaja zaraze, stručnjaci podsećaju da salmoneloze pripadaju grupi bolesti uzrokovanih zagađenom hranom. Do sada je poznato više od 2.000 različitih serotipova salmonela, ali nisu svi patogeni za čoveka.

S obzirom na to da su otporne u spoljnoj sredini, salmonele se na hrani mogu održati od nekoliko dana do nekoliko nedelja.

Simptomi bolesti se javljaju od šest do 72 sata nakon inkubacije. Bolest počinje naglo, uz proliv, bolove u trbuhu, mučninu, povraćanje, povišenu temperaturu i do 40 stepeni Celzijusa, glavobolju i malaksalost.

Tegobe traju nekoliko dana (obično dva do pet), a ponekad i mnogo duže, zavisno od imuniteta osobe i tipa salmonela.

Osnovni put prenosa salmonela životinjskog porekla su životne namirnice, nedovoljno termički obrađene (meso i mesne prerađevine, mleko i mlečni proizvodi, jaja i proizvodi spremljeni od njih - kremovi, kolači, sladoled). Voda je ređi put prenošenja salmonela, objasnili su epidemiolozi u Zavodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: