Srbija:Sve više mladih alkoholičara

Više od 80 odsto mladih do svoje 17. godine je probalo alkohol i redovno ga pije, najčešće prilikom izlazaka vikendom, pokazalo je istraživanje.

Izvor: Beta

Četvrtak, 21.11.2013.

13:36

Default images

Istraživanje Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti "Vita" iz Novog Sada je rađeno na osnovu analize podataka 300 zavisnika - narkomana, alkoholičara, kockara, koji su se u prethodne tri godine lečili u toj bolnici.

U saopštenju Agencija za društveno odgovorno poslovanje (CSR), koja je predstavila rezultate istraživanja, navodi se da mladi koji konzumiraju alkohol "predstavljaju inkubator razvoja problema alkoholizma u budućnosti".

Istraživanje je pokazalo da porastu broja mladih alkoholičara doprinosi i "blagonaklon" stav društva prema alkoholu, što dokazuje činjenica da je većina njih prvi kontakt sa alkoholom imala u svojoj porodici, kao i neprimenjivanje zakona kojim se maloletnicima zabranjuje prodaja alkoholnih pića.

Analizom podataka je utvrdjeno i da prosečan narkoman u Srbiji ima 30 godina, da je neoženjen i nezaposlen, kao i da se sve kasnije odlučuje da potraži stručnu pomoć, što borbu sa zavisnošću čini neizvesnijom i težom.

Kao poseban problem su izdvojeni, takozvani "nevidljivi pacijenti".

To su mlade osobe, koje zloupotrebljavaju psihoaktivne supstance svrstane u "lake droge" (marihuana, spid, ekstazi) i koje ne traže stručnu pomoć, pošto sebe i ne smatraju zavisnicima. Za razliku od narkomana, koji odlažu lečenje, analiza je pokazala ubrzan porast kockara koji su prvi put zatražili pomoć.

Prosečan kockar u Srbiji ima 28 godina, završio je srednju školu, neoženjen je i nezaposlen, najčešće igra rulet, a potom ide u kladionicu i na "aparate".

Bolestima zavisnosti su skloniji muškarci, što pokazuju podaci da su svi patološki kockari muškog pola, tek svaki osmi narkoman je ženskog pola, a od alkoholičara, svaki treći je ženskog pola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: