Babić: DS jeste izvršila genocid

Šef poslanika SNS kaže da je jučerašnja izjava da je "DS napravila genocid otpuštanjem radnika" metafora, čiji je precizniji izraz "genocid nad radnim mestima".

Izvor: B92

Četvrtak, 21.11.2013.

10:09

Default images

Na pitanje hoće li se naprednjaci izviniti demokratama, koji su zbog te njegove izjave napustili skupštinsku salu tokom zasedanja, Zoran Babić je gostujući u Kažiprstu B92 rekao da izvinjenje sledi nakon što se izrekne neistina, a on neistinu u toj konstataciji ne vidi.

"2008. godine procenat nezaposlenosti bio je 13,1 odsto, a 2012. preko 26 procenata. Dakle, taj procenat je samo za vreme mandata jedne vlade dupliran. Šta je genocid nego sistemsko i plansko uništavanje naroda? Oni su sistemski i planski uništavali Srbiju", kazao je on i dodao da je njegova jučerašnja izjava metafora, a da je prava reč "genocid nad radnim mestima", jer upravo je to ono što je prethodna vlada uradila radnicima u periodu od 2008. do 2012. "S druge strane, za to vreme bankovni promet smao jedne firme, firme Dragana Đilasa, prometovao je 38 milijardi dinara", istakao je Babić.

Na pitanje da li će naprednjaci razgovarati sa demokratama, budući da se upravo SNS, sudeći po javnim izjavama, zalaže za to da se u parlamentu diskutuje i da se tako prevazilaze problemi, Babić odgovara da, što se njega tiče, "ono što stoji juče stoji i danas".

Svako, prema njegovim rečima, mora da odgovara za ono šta je radio. "Oni su duplirali broj nezaposlenih, izvršili su genocid nad radnim mestima", dodao je šef poslaničke grupe SNS u parlamentu.

Privremeni organ će raditi bolje

Govoreći o Privremenom veću za Beograd, Babić kaže da od njega očekuje da vodi Beograd odgovornije i bolje nego što je to radio Đilas (bivši gradonačelnik). "Očekujem da se stabilizuju svi sistemi u Beogradu, da građani imaju bolju uslugu od komunalne, preko javnog prevoza i da se sve radi transparentnije i bolje nego ranije", istakao je Babić.

Na pitanje koje su nadležnosti Privremenog veća, odnosno da li ono može da proverava poslove za koje je SNS ranije govorila da su sumnjivi, funkcioner SNS-a napominje da zadatak tog veća nije da istražuje već da život Beograđanima učini kvalitetnijim i boljim.

"Što se tiče zakonitosti rada nekih delova beogradske uprave, na šta smo ukazivali godinama unazad, to ne može da radi privremeni organ. To mogu da rade nadležni državni organi. Privremeni organ ima ulogu skupštine grada, preuzima ulogu rukovođenja gradom, oročeno, dok se nova vlast ne konstituiše. Privremeno veće treba da čini da Beograd živi bolje, ono ne istražuje", kazao je Babić u "Kažiprstu".

Odgovarajući na pitanje da li su Nebojša Čović i Siniša Mali pravi izbor za privremeno veće, Babić ponavlja da oni nisu članovi SNS i dodaje da Srpska napredna stranka nema problem da stane iza onoga ko radi svoj posao dobro. "Tako je SNS stala iza nestranačkih misnistara, jer nam je važniji boljitak celog sistema, svih građana, cele Srbije, a ne naši uskostranački interesi", kazao je Babić.

Osim toga, ističe on, te ljude ne treba odmah opteretiti stavom da ništa ne mogu da urade. "Hajde da vidimo da im damo vremena i da vidimo šta mogu da urade. Stali smo iza njih jer verujemo da će raditi bolje od prethodne vlasti u Beogradu", rekao je on.

S druge strane, govoreći o izborima u Beogradu, Babić kaže da će oni biti raspisani u zakonskom roku. "Verujem da će to biti krajem februara ili početkom marta. Zna se kada su rokovi, vreme teče i tu nije reč o volji nikoga, već o volji zakona, a mi poštujemo zakone. Verujem da će ti izbori biti početkom marta", izjavio je on.

Na pitanje da li se sada kalkuliše i sa parlamentarnim izborima, kada se odlučuje o datumu raspisivanja beogradskih izbora, Babić kaže da između tih izbora "ne vidim tu sponu niti šta tu može da se spoji, te dve vrste izbora".

"Koliko puta SNS treba da kaže da stranka koja ima najveći rejting, koji ide iznad 43- 44 odsto, i koji osvežava, ali i daje obavezu? Ne želimo to da materijalizujemo. Posvećeni smo poboljšanju žovota građana, evrointegracijama, ekonomiji...Nismo posvećeni izborima jer mislimo da bi oni bili gubljenje vremena. A ako se nekome u opoziciji priviđaju izbori, neka ih artikuliše i neka ih traži. SNS ne želi izbore, mi smo posvećeni poslovima koji su bitni za naše građane", kazao je Babić.

"Sport ostaviti sportistima"

Govoreći o ostavci u vaterpolo savezu Srbije, koju je nedavno dao, Babić je rekao da je tim činom hteo da se ponaša odgovorno kao što se ponaša Srpska napredna stranka, jer je lider te stranke Aleksandar Vučić primetio i ukazao na problem politizacije sporta.

"Ukoliko je pojava politike u sportu problem, SNS i ja ćemo biti prvi da se povučemo", kazao je Babić.

Na konstataciju da ta praksa nije od juče, odnosno da su političari odavno u sportu i što se onda, ako tako misli- da sport treba da se depolitizuje, uopšte i kandidovao za funkciju u Vaterpolo savezu pre dva meseca, Babić kaže da se jednom sa ostavkama u sportu mora početi.

On je zatim kazao i da je njegov prvobitni motiv bio da pomogne vaterpolu, a ne da koristi Savez radi lične promocije.“Razgovarao sam sa Vučićem o svemu. "Hteo sam tada da pomognem svojim angažovanjem, a sada hoću da pomognem da se depolitizuje sport. Biću prvi u tome, ali ću i pozvati sve, ne samo članove SNS, članove stranaka da izađu iz sporta", kazao je Babić.

Odgovarajući na pitanje šta je onda sa Kokezom, takođe članom SNS, koji je u Zvezdi, Babić kaže da bi trebalo pitati njega da li će i on podneti ostavku.

"Morate njega da pitate ali mislim da će svi članovi SNS prihvatiti poziv Vučića da se depolitizuje sport. Depolitizacija sporta je stav SNS i predsednika Vučića. Ostavka je lični čin. Ja sam to prvi uradio i očekujem da i drugi političari u sportu urade isto...Depolitizacija sporta i moja ostavka su način i poruka kako treba da se uredi ovo društvo. Nismo se rodili u foteljama i u njima nećemo završiti. Sport treba prepustiti sportistima, stručnjacima i ovo je način da se sport ostavi sportistima. SNS će to uraditi, a da li će uraditi drugi ne znam", zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

185 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: