Usvojena žalba "SDP"

Na tri biračka mesta u Zvečanu 1. decembra biće ponovljeni izbori, odlučila je kosovska Centralna izborna komisija.

Izvor: Danas

Sreda, 20.11.2013.

11:40

Default images

Građanske inicijative SDP i Srpska boriće se za gradonačelnika ne samo u severnom delu Kosovske Mitrovice nego i u ovoj opštini.

Usvojena je žalba liste "SDP" Oliver Ivanović da je, nakon prvog kruga izbora sa tri biračka mesta u Zvečanu, Centru za prebrojavanje glasova dostavljen glasački materijal bez biračkih spiskova.

Centralna izborna komisija odlučila je da se na tri biračka mesta u Zvečanu ponove izbori, preneo je RTS-u član Komisije Nenad Rikalo.

Izbori će biti ponavljeni na dva mesta u školi u Zvečanu u kojima ima 1876 glasača i na biračkom mestu u selu Žerovnica sa 719 birača.

Ponovljeni izbori biće održani 1. decembra, kada se na Kosovu održava drugi krug izbora za predsednike 24 opština.

U Zvečanu je, prema ranije saopštenim rezultatima, pobedila lista "Srpska" i njen kandidat za predsednika opštine Vučina Janković.

Izbori u Zvečanu se ponavljaju nakon odluke Panela za žalbe i predstavke Centralne izborne komisije, a na žalbu liste "SDP" Oliver Ivanović da je, nakon prvog kruga izbora sa tri biračka mesta u Zvečanu, Centru za prebrojavanje glasova dostavljen glasački materijal bez biračkih spiskova.

Podsetimo, proteklog vikenda ponovljeni su i izbori na tri mesta u severnom delu Mitrovice. Nenad Rikalo, član CIK, izjavio je za Danas da ponovljeno glasanje u Zvečanu 1. decembra, kada se održava i drugi krug opštinskih izbora na celom Kosovu, neće produžiti izborni proces, niti odložiti formiranje zajednice srpskih opština.

Posle usvajanja žalbe "SDP", njen kandidat Nebojša Vlajić ponovo će se naći u izbornoj trci sa Vučinom Jankovićem iz „Srpske“, koji je do juče bio pobednik glasanja 3. novembra.

"Ne vidim način na koji bi izborom kandidata SPD u Zvečanu i Mitrovici bilo ugroženo formiranje ZSO, kad se za to zalažemo kroz celu predizbornu kampanju", kaže za Danas Oliver Ivanović, nosilac liste "SDP“ i kandidat za gradonačelnika Mitrovice.

On tvrdi da uoči drugog kruga izbora neće tražiti nikakav prijem kod predstavnika vlasti u Beogradu, niti podršku konkurentskih lista u prvom krugu glasanja, već će "građanima uputiti apel da podrže konkretan program“.

"Od Beograda očekujem korektnost u nastupima i stvaranje klime za fer izbore 1. decembra. Nadam se da se više neće pretiti radnicima otpuštanjem, trudnicama pred porođajem da će ostati bez socijalne pomoći. Tvrdnje da sam kandidat Prištine i Zapada zapravo su pokušaj da se diskreditujem, kako bi se dao prostor Krstimiru Pantiću“, ističe Ivanović.

Njegov protivkandidat, Krstimir Pantić iz "Srpske“, zamenik šefa vladine Kancelarije za KiM i funkcioner SNS, u sredu nije odgovarao na telefonske pozive i mejlove, piše Danas.

Aleksandar Vulin, šef Kancelarije za KiM i ministar bez portfelja, posle jučerašnjeg razgovora sa kandidatima "Srpske" u šest opština južno od Ibra izjavio je da je "njihova pobeda u drugom krugu garant formiranja ZSO, jer je bitka na severu već dobijena“. Trenutno "Srpska“ ima gradonačelnike u dve opštine na severu - Zubin Potok i Leposavić, a njeni kandidati će 1. decembra nastupiti u Mitrovici, Zvečanu, Gračanici, Štrpcu, Klokotu, Novom Brdu, Ranilugu i Partešu.

Kosovski premijer Hašim Tači preksinoć na sednici SB UN rekao je da buduća ZSO, u skladu sa kosovskim zakonima, neće imati izvršne i zakonodavne funkcije, niti će moći da zameni opštinske nadležnosti. Tači je najavio da će Carina Kosova početi naplatu carinskih dažbina 14. decembra.

Rikalo i optužbe

Srpski član CIK Kosova Nenad Rikalo juče je optužio OEBS da je na izborima 17. novembra "kreirao biračke spiskove, mešao se u rad izbornih komisija i otvoreno igrao za Prištinu“. Na pitanje Danasa da li će zbog ovakvih kvalifikacija tražiti poništenje rezultata glasanja, ili će takav potez preporučiti učesnicima izbora i Beogradu, Rikalo uzvraća kontrapitanjem - "Zašto bih to radio?“. OEBS je odbacio Rikalove optužbe.

SNV: Beograd nastavlja igru

Predsednik SNV Kosovske Mitrovice Nebojša Jović ocenjuje za Danas da su očekivanja da će Srbi, koji su u prvom krugu bojkotovali izbore na severu KiM, glasati 1. decembra - ravna političkom autizmu. "To nije pitanje ličnog odnosa prema kandidatima, niti (ne)poverenja u njihove kvalitete. Glasanja 3. i 17 novembra pokazala su da smo bili u pravu da je ovo neviđena izborna farsa, izrugivanje srpskom narodu, pravu i zakonima. Država nastavlja prljavo da igra. Beogradskog favorita Pantića polako pušta niz vodu, jer je prevagnuo prištinsko-vašingtonski Ivanović“, smatra Jović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: